Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897079

Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim


Garvanović, Tomislav
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 897079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim
(Production and composition of sheep and goat's milk compared to cow's milk)

Autori
Garvanović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
proizvodnja, ovčje mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko
(production, sheep's milk, goat's milk, cow's milk)

Sažetak
Posljednjih godina u Hrvatskoj sve je veći interes za proizvodnjom ovčjeg i kozjeg mlijeka, dok je proizvodnja kravljeg mlijeka u stalnom padu. Stoga, cilj ovog rada je prikazati odlike proizvodnosti ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, njihov sastav i fizikalne osobine u usporedbi s kravljim mlijekom. Uz to, cilj rada je prikazati trendove proizvodnje mlijeka u posljednjem desetljeću, pasminsku strukturu na kojoj se ta proizvodnja temelji te najvažnije tehnološke sličnosti i razlike u proizvodnji ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka. Isporučene količine ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj u 2016. godini bile su 2.809.675, 4.046.530 i 591.141.678 kg, dok su najveći otkupljivači Vindija i Dukat. Proizvodnja ovčjeg mlijeka poglavito se temelji na hrvatskim izvornim pasminama ovaca (paška ovca, istarska ovca, dalmatinska pramenka, krčka ovca i rapska ovca) te u posljednje vrijeme sve više na uvezenim pasminama (istočnofrizijska ovca, Lacaune i Awassi), dok se proizvodnja kravljeg mlijeka ponajviše temelji na simantalskoj pasmini te Holstein i smeđoj pasmini, a kozjeg mlijeka na alpina i sanskoj pasmini.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Garvanović, Tomislav
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Garvanović, T. (2017) 'Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Garvanovi\'{c}, Tomislav}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {proizvodnja, ov\v{c}je mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko}, title = {Proizvodnja i sastav ov\v{c}jeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim}, keyword = {proizvodnja, ov\v{c}je mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Garvanovi\'{c}, Tomislav}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {production, sheep's milk, goat's milk, cow's milk}, title = {Production and composition of sheep and goat's milk compared to cow's milk}, keyword = {production, sheep's milk, goat's milk, cow's milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font