Pregled bibliografske jedinice broj: 897079
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 897079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i sastav ovčjeg i kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim
(Production and composition of sheep and goat's milk compared to cow's milk)
Autori
Garvanović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
proizvodnja, ovčje mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko
(production, sheep's milk, goat's milk, cow's milk)
Sažetak
Posljednjih godina u Hrvatskoj sve je veći interes za proizvodnjom ovčjeg i kozjeg mlijeka, dok je proizvodnja kravljeg mlijeka u stalnom padu. Stoga, cilj ovog rada je prikazati odlike proizvodnosti ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, njihov sastav i fizikalne osobine u usporedbi s kravljim mlijekom. Uz to, cilj rada je prikazati trendove proizvodnje mlijeka u posljednjem desetljeću, pasminsku strukturu na kojoj se ta proizvodnja temelji te najvažnije tehnološke sličnosti i razlike u proizvodnji ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka. Isporučene količine ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj u 2016. godini bile su 2.809.675, 4.046.530 i 591.141.678 kg, dok su najveći otkupljivači Vindija i Dukat. Proizvodnja ovčjeg mlijeka poglavito se temelji na hrvatskim izvornim pasminama ovaca (paška ovca, istarska ovca, dalmatinska pramenka, krčka ovca i rapska ovca) te u posljednje vrijeme sve više na uvezenim pasminama (istočnofrizijska ovca, Lacaune i Awassi), dok se proizvodnja kravljeg mlijeka ponajviše temelji na simantalskoj pasmini te Holstein i smeđoj pasmini, a kozjeg mlijeka na alpina i sanskoj pasmini.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)