Pregled bibliografske jedinice broj: 896879
Otpornost na proklijavanje u klasu različitih genotipova pšenice u laboratorijskim i poljskim uvjetima
Otpornost na proklijavanje u klasu različitih genotipova pšenice u laboratorijskim i poljskim uvjetima, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otpornost na proklijavanje u klasu različitih genotipova pšenice u laboratorijskim i poljskim uvjetima
(Resistance to sprouting in the ear of different wheat genotypes in laboratory and field conditions)
Autori
Šiletić, Koraljka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2007
Stranica
44
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Ključne riječi
pšenica, proklijavanje u klasu, inhibitori klijanja
(wheat, resistance to sprouting, germination inhibitors)
Sažetak
Dvadeset genotipova pšenice posijano je na pokusnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu kako bi se istražile i utvrdile razlike u priježetvenom priklijavanju, dormantnosti, prisutnosti inhibitora, klijanja u pljevicama te razlike u broju proklijalih zrna kod posliježetvenog dozrijevanja. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Uzorci klasova i sjemena uzeti su u fiziološkoj zriobi, žetvenoj zriobi i 14 dana nakon žetvene zriobe, a proklijavanje za dvadeset genotipova ispitivano je pomoću tri testa klijavosti: zest s ovršenim zrnima, test s intaktnim klasovima i test s ekstraktom pljevica. U testu s ovršenim zrnima, u fiziološkoj zriobi, na razini standarda RL.4137 bilo je šest genotipova, dok je u žetvenoj zriobi na razini standarda bila samo Žitarka, a 14 dana nakon žetvene zriobe na razini standarda su bila samo dva genotipa. U testu s intaktnim klasovima i testu s ekstraktom pljevica bio je nešto veći broj genotipova na razini standarda RL.4137, što ujedno ukazuje na važnost strukture klasa kao i prisutnosti vodo topljivih inhibitora u pljevicama za otpornost na priježetveno proklijavanje. Veći ili jednak broj genotipova bio je na razini standarda RL.4137 treći dan u odnosu na šesti dan, a od hrvatskih genotipova se kao otporni na proklijavanje mogu izdvojiti Magdalen, Žitarka, Superžitarka, i Barbara. Utvrđene su signifikantne između genotipova u inhibiciji klijanja ekstraktima pljevica. Najjači učinak na usporavanje klijanja imali su ekstrakti pljevica kultivara Monike, Sivke i Liberte. Utvrđene su i signifikantne razlike među genotipovima u dinamici posliježetvenog dozrijevanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)