Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896780

Može li svježe meso biti funkcionalna hrana?


Kos, Ivica; Kaić, Ana
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana? // Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2014. str. 22-27 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 896780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana?
(Fresh meat as a functional food?)

Autori
Kos, Ivica ; Kaić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj / - Zagreb, 2014, 22-27

Skup
7. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.07.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svježe meso ; funkcionalna hrana
(fresh meat, functional food)

Sažetak
Meso i mesni proizvodi, kao i mnoga druga hrana, sadrže komponente koje konzumirane u neodgovarajućim količinama imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje. Međutim, vrijedno je spomenuti da je meso važna namirnica potrebna za ljudski razvoj i zdravlje. Ono je važan izvor proteina visoke biološke vrijednosti potrebnog za izgradnju organizma. Također, prepoznato je da pojedine aminokiseline prisutne u mesu imaju blagonakloni učinak na živčani i imunosni sustav, dok peptidi koji se otpuštaju tijekom probave ili prerade hrane mogu umanjiti kardiovaskularne bolesti ili visoki krvni tlak. Meso je također bogato esencijalnim nutrijentima kao što su vitamini topivi u vodi poput niacina (B3), folne kiseline (B9), tiamina (B1), riboflavina (B2), piridoksina (B6), cijanokobalamina (B12) te minerali poput željeza, cinka i selena. Neki od ovih mikronutrijenata su ili odsutni u hrani biljnog porijekla ili imaju slabu biodostupnost. Smanjenje konzumacije mesa za 50 % mogla bi rezultirati izrazito malim unosom željeza (manje od 8 mg/dan) kod jedne trećine žena. Ova činjenica postavlja ozbiljno pitanja oko prikladnosti općenite poruke o smanjivanju unosa mesa, pogotovo u nekim populacijama i za neke skupine ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ivica; Kaić, Ana
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana? // Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2014. str. 22-27 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kos, I. & Kaić, A. (2014) Može li svježe meso biti funkcionalna hrana?. U: Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.
@article{article, author = {Kos, Ivica and Kai\'{c}, Ana}, year = {2014}, pages = {22-27}, keywords = {svje\v{z}e meso, funkcionalna hrana}, title = {Mo\v{z}e li svje\v{z}e meso biti funkcionalna hrana?}, keyword = {svje\v{z}e meso, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Ivica and Kai\'{c}, Ana}, year = {2014}, pages = {22-27}, keywords = {fresh meat, functional food}, title = {Fresh meat as a functional food?}, keyword = {fresh meat, functional food}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font