Pregled bibliografske jedinice broj: 896780
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana?
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana? // Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2014. str. 22-27 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 896780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Može li svježe meso biti funkcionalna hrana?
(Fresh meat as a functional food?)
Autori
Kos, Ivica ; Kaić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova sa 7. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
/ - Zagreb, 2014, 22-27
Skup
7. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.07.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svježe meso ; funkcionalna hrana
(fresh meat, functional food)
Sažetak
Meso i mesni proizvodi, kao i mnoga druga hrana, sadrže komponente koje konzumirane u neodgovarajućim količinama imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje. Međutim, vrijedno je spomenuti da je meso važna namirnica potrebna za ljudski razvoj i zdravlje. Ono je važan izvor proteina visoke biološke vrijednosti potrebnog za izgradnju organizma. Također, prepoznato je da pojedine aminokiseline prisutne u mesu imaju blagonakloni učinak na živčani i imunosni sustav, dok peptidi koji se otpuštaju tijekom probave ili prerade hrane mogu umanjiti kardiovaskularne bolesti ili visoki krvni tlak. Meso je također bogato esencijalnim nutrijentima kao što su vitamini topivi u vodi poput niacina (B3), folne kiseline (B9), tiamina (B1), riboflavina (B2), piridoksina (B6), cijanokobalamina (B12) te minerali poput željeza, cinka i selena. Neki od ovih mikronutrijenata su ili odsutni u hrani biljnog porijekla ili imaju slabu biodostupnost. Smanjenje konzumacije mesa za 50 % mogla bi rezultirati izrazito malim unosom željeza (manje od 8 mg/dan) kod jedne trećine žena. Ova činjenica postavlja ozbiljno pitanja oko prikladnosti općenite poruke o smanjivanju unosa mesa, pogotovo u nekim populacijama i za neke skupine ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija