Pregled bibliografske jedinice broj: 896686
Utjecaj temperature sušenja na energetsku aktivaciju latica tulipana
Utjecaj temperature sušenja na energetsku aktivaciju latica tulipana, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na energetsku aktivaciju latica tulipana
(Drying temperature influence on tulip petals energy activation)
Autori
Vidolin, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.06
Godina
2017
Stranica
53
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
tulipan ; latice ; sušenje ; temperatura ; cvijet
(tulip ; petals ; drying ; temperature ; flower)
Sažetak
Tulipan je jedna od najpopularnijih proljetnica na svijetu, a njegova posebnost je u tome što dolazi u nevjerojatnim kombinacijama boje, veličine i oblika cvijeta. Ime mu potječe od turske riječi 'tulbent' što u prijevodu znači turban. To je geofit iz porodice Liliaceae. U svijetu je poznato preko 4000 kultivara tulipana. Najznačajnija vrsta za cvjećarstvo je Tulipa gesneriana koja je predak današnjim kultiviranim sortama. Početkom 17. stoljeća javlja se 'tulipomanija', razdoblje u kojem tulipani dostižu veliku popularnost. Najviše se uzgajaju kao rezano cvijeće, ali ih se mnogo sadi na otvorenome u vrtovima i javnim nasadima. U uzgoju postoje niski, srednji i visoki kultivari s jednostavnim ili punim cvjetovima. Cvijet tulipana je bez mirisa. Manje je poznato da se tulipani koriste i u kozmetičkoj industriji u proizvodnji krema, losiona, esencijalnih ulja te parfema. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj triju različitih temperatura sušenja na kvalitetu latica tulipana. Korištena su četiri kultivara tulipana različite boje i to crvena Tulipa 'Red Emperor', bijela Tulipa fosteriana 'Purissima', ljubičasta Tulipa 'Purple Flag' i narančasta Tulipa 'Dillenburg'. Nakon prikupljanja uzoraka, sušenje latica obavljeno je u dehidratoru. Pomoću dobivenih rezultata utvrdila se brzina otpuštanja vode iz latice i na temelju toga su se izradile jednadžbe i krivulje otpuštanja vode iz latica tulipana. Svježim i sušenim laticama su utvrđeni ukupni sadržaj pepela, masti i škroba te boja osušenim laticama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)