Pregled bibliografske jedinice broj: 896681
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica
(Influence of different drying technic on daisy petals qualitative properties)
Autori
Šurić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
39
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
tratinčice ; termička obrada ; temperatura ; kvalitativna svojstva ; promjena boje
(daisies ; healiing ; thermal treatment ; temperature ; qualitative properties ; water release rate ; color change ; hybrids)
Sažetak
Tratinčica jedna je od raširenijih i vaćžnijih predstavnika cvjetne vrste Asteraceae na otvorenom, podrijeklom iz Europe. Danas postoji više soreta tratinčica koji se razlikuju po veličini cvjetova, visini stabljike, boji cvjetova te broju listova. Boja sorate tratinčica mogu varirati od bijelih, ružičastih do crvenih u raznim tonovima. Trenutno se koristi za uljepšavanje prostora okućnice te dekoracije u obliku potpourija, zatim u medicinske svrhe za upale, hematome, za pročišćavanje vena i krvi, za reumatizam te za poremećaj jetre i bubrega. Prije se koristila i nakon operativnih zahvata no napretkom medicine ljudi su našli adekvatnija rješnja za post operacijski oporavak iako se još aktivno koristi u homeopatskom liječenju. Kako bi se istražila i neka kvalitativna svojstva tratinčica potrebno ju je termički obraditi, no treba paziti na visinu temperature jer povišenjem temperature se smanjuju kvalitativna svojstva cvjetova te se narušava njihova prirodna struktura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)