Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896681

Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica


Šurić, Antonija
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica
(Influence of different drying technic on daisy petals qualitative properties)

Autori
Šurić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
39

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
tratinčice ; termička obrada ; temperatura ; kvalitativna svojstva ; promjena boje
(daisies ; healiing ; thermal treatment ; temperature ; qualitative properties ; water release rate ; color change ; hybrids)

Sažetak
Tratinčica jedna je od raširenijih i vaćžnijih predstavnika cvjetne vrste Asteraceae na otvorenom, podrijeklom iz Europe. Danas postoji više soreta tratinčica koji se razlikuju po veličini cvjetova, visini stabljike, boji cvjetova te broju listova. Boja sorate tratinčica mogu varirati od bijelih, ružičastih do crvenih u raznim tonovima. Trenutno se koristi za uljepšavanje prostora okućnice te dekoracije u obliku potpourija, zatim u medicinske svrhe za upale, hematome, za pročišćavanje vena i krvi, za reumatizam te za poremećaj jetre i bubrega. Prije se koristila i nakon operativnih zahvata no napretkom medicine ljudi su našli adekvatnija rješnja za post operacijski oporavak iako se još aktivno koristi u homeopatskom liječenju. Kako bi se istražila i neka kvalitativna svojstva tratinčica potrebno ju je termički obraditi, no treba paziti na visinu temperature jer povišenjem temperature se smanjuju kvalitativna svojstva cvjetova te se narušava njihova prirodna struktura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šurić, Antonija
Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šurić, A. (2016) 'Utjecaj načina sušenja na kvalitativna svojstva latica tratinčica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uri\'{c}, Antonija}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {tratin\v{c}ice, termi\v{c}ka obrada, temperatura, kvalitativna svojstva, promjena boje}, title = {Utjecaj na\v{c}ina su\v{s}enja na kvalitativna svojstva latica tratin\v{c}ica}, keyword = {tratin\v{c}ice, termi\v{c}ka obrada, temperatura, kvalitativna svojstva, promjena boje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uri\'{c}, Antonija}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {daisies, healiing, thermal treatment, temperature, qualitative properties, water release rate, color change, hybrids}, title = {Influence of different drying technic on daisy petals qualitative properties}, keyword = {daisies, healiing, thermal treatment, temperature, qualitative properties, water release rate, color change, hybrids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font