Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896662

Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina


Rajić, Nikolina
Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina
(Food waste as raw material for biogas production)

Autori
Rajić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
32

Mentor
Voća, Neven

Ključne riječi
Otpad od hrane, bioplin, anaerobna fermentacija
(Food waste, biogas, anaerobic fermentation)

Sažetak
Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) svake godine propadne jedna trećina ukupne količine hrane proizvedene za ljudsku prehranu, što iznosi oko 1, 3 milijarde tona godišnje. Otpad od hrane, s obzirom na mogućnost sprječavanja njegova nastanka, možemo svrstati u nekoliko osnovnih kategorija: izbježan otpad, potencijalno izbježan otpad i neizbježan otpad. Otpad od hrane i pića ima značajan potencijal iskorištavanja kao sirovina za proizvodnju bioplina metodom anaerobne fermentacije. Anaerobna fermentacija je biokemijski proces u kojem se kompleksni organski spojevi razgrađuju djelovanjem različitih vrsta bakterija u anaerobnim uvjetima te kao produkt nastaje bioplin i fermentirani ostatak. Kvaliteta dobivenog bioplina određuje se prema udjelu metana koji je osnovni sastojak bioplina. Proizvedeni bioplina, odnosno pročišćeni do čisti metan može se upotrijebiti u različite svrhe, na primjer kao gorivo za gradske autobuse, za direktno spajanje na sustave plinske mreže te za proizvodnju električne i toplinske energije. Proizvedeni fermentirani ostatak nakon anaerobne fermentacije nema mirisa pa je pogodan kao gnojivo u poljoprivredi. Uporaba otpada od hrane kao sirovine za proizvodnju bioplina ima pozitivne ekološke, društvene i ekonomske učinke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rajić, Nikolina
Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rajić, N. (2017) 'Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raji\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {Otpad od hrane, bioplin, anaerobna fermentacija}, title = {Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina}, keyword = {Otpad od hrane, bioplin, anaerobna fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raji\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {Food waste, biogas, anaerobic fermentation}, title = {Food waste as raw material for biogas production}, keyword = {Food waste, biogas, anaerobic fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font