Pregled bibliografske jedinice broj: 896657
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije
(The effect of the drying temperature on the intensity of coloring of marigolds for the food industry)
Autori
Maričić, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.11
Godina
2016
Stranica
47
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
neven , ljekovit, dehidracija, temperatura, kemijske karakteristike
(marigold , medicinally, dehydration, temperature, chemical characteristics)
Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) je jednogodišnja, rijetko dvogodišnja biljna vrsta. Pripada porodici Asteraceae i rodu Calendula. Listovi su u rozeti i dlakavi su. Cvjetovi su žute- narančaste boje, uveseljavaju i daju prekrasno šarenilo vrtovima od proljeća pa sve do kasne jeseni. Neven se u Europi pa tako i kod nas uzgaja zbog svoje ukrasne vrijednosti, ljekovitosti, ali se sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Cvjetovi i listovi su jestivi te se mogu konzumirati svježi ili osušeni. Za neven se čak može reći kako je riječ o jednoj od najdragocjenijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Officinalis znači ljekovit, a caledus- nebesko, nešto lijepo. Cvijetovi nevena vrlo brzo nakon ubiranja gube svoja svojstva, te ih je potrebno što prije termički obraditi. Sve je veća potražnja za sušenim cvijećem, stoga je i cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura dehidriranja na kvalitativna svojstva cvjetova nevena. U ovom radu su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), te su utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon procesa konvekcijskog sušenja dehidriranjem. Konvekcijskim sušenjem jezičastih cvjetova nevena na tri temperature do zahtIjevane vlažnosti od 12% utvrđeno je da između istraživanih kultivara ne postoje značajne razlike u odnosu na temperaturu dehidriranja i početne vlažnosti. U istraživanju su praćeni i sadržaj pepela, masti, škroba te promjene u intenzitetu boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)