Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896657

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije


Maričić, Magdalena
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije
(The effect of the drying temperature on the intensity of coloring of marigolds for the food industry)

Autori
Maričić, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.11

Godina
2016

Stranica
47

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
neven , ljekovit, dehidracija, temperatura, kemijske karakteristike
(marigold , medicinally, dehydration, temperature, chemical characteristics)

Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) je jednogodišnja, rijetko dvogodišnja biljna vrsta. Pripada porodici Asteraceae i rodu Calendula. Listovi su u rozeti i dlakavi su. Cvjetovi su žute- narančaste boje, uveseljavaju i daju prekrasno šarenilo vrtovima od proljeća pa sve do kasne jeseni. Neven se u Europi pa tako i kod nas uzgaja zbog svoje ukrasne vrijednosti, ljekovitosti, ali se sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Cvjetovi i listovi su jestivi te se mogu konzumirati svježi ili osušeni. Za neven se čak može reći kako je riječ o jednoj od najdragocjenijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Officinalis znači ljekovit, a caledus- nebesko, nešto lijepo. Cvijetovi nevena vrlo brzo nakon ubiranja gube svoja svojstva, te ih je potrebno što prije termički obraditi. Sve je veća potražnja za sušenim cvijećem, stoga je i cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura dehidriranja na kvalitativna svojstva cvjetova nevena. U ovom radu su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), te su utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon procesa konvekcijskog sušenja dehidriranjem. Konvekcijskim sušenjem jezičastih cvjetova nevena na tri temperature do zahtIjevane vlažnosti od 12% utvrđeno je da između istraživanih kultivara ne postoje značajne razlike u odnosu na temperaturu dehidriranja i početne vlažnosti. U istraživanju su praćeni i sadržaj pepela, masti, škroba te promjene u intenzitetu boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maričić, Magdalena
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maričić, M. (2016) 'Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}i\'{c}, Magdalena}, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {neven , ljekovit, dehidracija, temperatura, kemijske karakteristike}, title = {Utjecaj temperature su\v{s}enja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije}, keyword = {neven , ljekovit, dehidracija, temperatura, kemijske karakteristike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}i\'{c}, Magdalena}, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {marigold , medicinally, dehydration, temperature, chemical characteristics}, title = {The effect of the drying temperature on the intensity of coloring of marigolds for the food industry}, keyword = {marigold , medicinally, dehydration, temperature, chemical characteristics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font