Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896629

Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma


Horvatić, Tomislava
Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma
(IMPACT OF COOKING ON THE NUTRITIONAL COMPOSITION OF PELLED BARLEY GRAIN)

Autori
Horvatić, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.05

Godina
2017

Stranica
48

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
ječam, oljušteni ječam, uparavanje, sušenje
(barley, hulled barley, steaming, dryin)

Sažetak
Ječam (Hordeum (sativum) vulgare) se smatra jednom od najstarijih uzgajanih kultura na svijetu, a potječe iz jugoistočne Azije i Etiopije. U prošlosti je bio izuzetno “popularna” žitarica te se puno koristila za ljudsku prehranu, danas zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica. Osnovna svrha uzgoja ječma danas je za potrebe stočarstva i za pivarsku industriju, gdje se koristi u obliku slada. Mali postotak uzgojenog ječma koristi se za ljudsku prehranu u obliku ječmene kaše tj. oljuštenog zrna ječma. Prilikom prerade zrna ječma za potrebe prehrane ljudi, ječmu se skida ljuska te takvo zrno ječma ima smanjenu nutritivnu vrijednost. Kako bi se poboljšala nutritivna svojstva ječma nakon ljuštenja, ono se je podvrgnulo termičkom tretmanu uparavanja zbog želatinizacije škroba. Stoga je bilo potrebno provesti istraživanje nutritivnih svojstava oljuštenog zrna ječma prije i poslije metode uparavanja (“cooking” postupak) i sušenja te odrediti utjecaj takve termičke dorade na nutrituvni sastav zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatić, Tomislava
Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Horvatić, T. (2017) 'Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvati\'{c}, Tomislava}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {je\v{c}am, olju\v{s}teni je\v{c}am, uparavanje, su\v{s}enje}, title = {Utjecaj uparavanja na pobolj\v{s}anje nutritivnog sastava olju\v{s}tenog je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am, olju\v{s}teni je\v{c}am, uparavanje, su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvati\'{c}, Tomislava}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {barley, hulled barley, steaming, dryin}, title = {IMPACT OF COOKING ON THE NUTRITIONAL COMPOSITION OF PELLED BARLEY GRAIN}, keyword = {barley, hulled barley, steaming, dryin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font