Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89662

Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka


Selić, Melita
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka
(The influence of addition of inulin HD and TEX to coagulation and fermentation yoghurt from cow milk)

Autori
Selić, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
10.01

Godina
2002

Stranica
61

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
jogurt; inulin; fermentaciija; gruš
(yoghurt; inulin; fermentation; coagulum)

Sažetak
U radu je praćen utjecaj dodatka različitih vrsta i udjela inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta. Inulin je snažan prebiotik, odnosno služi kao hrana probiotskim kulturama u ljudskom organizmu. Poboljšava teksturu i voluminoznost prehrambenih proizvoda, te može poslužiti kao zamjena za mast i šećer. U uzorcima s različitim udjelima inulina HD i TEX praćene su promjene pH vrijednosti, udjela mliječne kiseline te reoloških parametara. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela dodanog inulina rastu u pozitivnom smjeru vrijednosti praćenih reoloških parametara proizvoda. Dodatak inulina do 3% ubrzavao je fermentaciju uzoraka jogurta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Selić, Melita
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Selić, M. (2002) 'Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Seli\'{c}, Melita}, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {jogurt, inulin, fermentaciija, gru\v{s}}, title = {Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka}, keyword = {jogurt, inulin, fermentaciija, gru\v{s}}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Seli\'{c}, Melita}, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {yoghurt, inulin, fermentation, coagulum}, title = {The influence of addition of inulin HD and TEX to coagulation and fermentation yoghurt from cow milk}, keyword = {yoghurt, inulin, fermentation, coagulum}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font