Pregled bibliografske jedinice broj: 89662
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 89662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka
(The influence of addition of inulin HD and TEX to coagulation and fermentation yoghurt from cow milk)
Autori
Selić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.01
Godina
2002
Stranica
61
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
jogurt; inulin; fermentaciija; gruš
(yoghurt; inulin; fermentation; coagulum)
Sažetak
U radu je praćen utjecaj dodatka različitih vrsta i udjela inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta. Inulin je snažan prebiotik, odnosno služi kao hrana probiotskim kulturama u ljudskom organizmu. Poboljšava teksturu i voluminoznost prehrambenih proizvoda, te može poslužiti kao zamjena za mast i šećer. U uzorcima s različitim udjelima inulina HD i TEX praćene su promjene pH vrijednosti, udjela mliječne kiseline te reoloških parametara. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela dodanog inulina rastu u pozitivnom smjeru vrijednosti praćenih reoloških parametara proizvoda. Dodatak inulina do 3% ubrzavao je fermentaciju uzoraka jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija