Pregled bibliografske jedinice broj: 896568
Mogućnosti proizvodnje kobiljeg mlijeka u kontinentalnoj Hrvatskoj
Mogućnosti proizvodnje kobiljeg mlijeka u kontinentalnoj Hrvatskoj, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 896568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje kobiljeg mlijeka u kontinentalnoj Hrvatskoj
(Options for the production of mare's milki in continental Croatia)
Autori
Alatrović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
05.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Gregić, Maja
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; Hrvatska ; proizvodnja
(mare's milk ; Croatia ; production ; health)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je upoznati se sa laktacijom, razdobljima mužnje i hranidbom kobila tijekom laktacije. Upoznati se sa primjenama tehnologija mužnje kod proizvodnje kobiljeg mlijeka i mogućnostima za integracijom u kontinentalnu Hrvatsku. Upoznati se autohtonim pasminama i njihovim mogućnostima u ovoj proizvodnji. Laktacija kod kobila je osjetljivija od laktacija drugih životinja, te samim time je i proizvodnja mlijeka teža. Ovisno o reproduktivnom stanju kobile, prilagođava se hranidba, koja treba osigurati adekvatan balans između hranjivih tvari i sirovim vlaknima za nesmetani tok probave te osiguravanje uzdržne i produktivne životinje. Mužnja kobila se može odvijati strojno i ručno, ovisno o veličini farme. Hrvatske autohtone pasmine poput hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca su dobre za ovu proizvodnju zbog svoje velike mase, mirnog temperamenta, prilagođene oskudnim uvjetima hranidbe i smještaja. Kobilje mlijeko sve je traženiji proizvod, a u ovom dijelu Europe nema puno farmi za proizvodnju istog. Hrvatska ima adekvatne resurse autohtone pasmine konja, pašnjaka i poljoprivredna gospodarstva koja bi uz mala ulaganja i edukaciju mogla proizvesti kvalitetan proizvod od kobiljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija