Pregled bibliografske jedinice broj: 896469
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja
(Qualitative properties of gerbera inflorescences treated with different temperatures and drying methods)
Autori
Vukoje, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
51
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
rezano cvijeće, gerber, Gerbera jamesonii L., sušenje, kvalitativna svojstva
(cut flowers, Gerbera, Gerbera jamesonii L., dehydrating process, qualitative properties)
Sažetak
Gerber (Gerbera jamesonii L.) je ukrasna biljna vrsta iz porodice Asteraceae. Iako je veoma atraktivno, svježe rezano cvijeće je dosta skupo i kratkog životnog vijeka. Sušeno cvijeće prednjači nad rezanim cvijećem zbog svoje sposobnosti da dugo zadržava svoju estetsku vrijednost uz manje njege, a i niža mu je cijena u odnosu na svježe cvijeće. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su pojedinačni cvjetovi kultivara gerbera crvene, žute, bijele i roze boje. Cvjetovi su sušeni prirodnim sušenjem i dehidriranjem na temperaturama: cijeli cvjetovi na 41 °C, cvjetovi kojima su uklonjene dlakave peraste čekinje na 41 °C i cijeli cvjetovi na 52 °C, te su im utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon prirodnog i konvekcijskog sušenja dehidriranjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)