Pregled bibliografske jedinice broj: 896446
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe
(Utilization of the total pumpkins mass in nutritional and energy purposes)
Autori
Solina, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2016
Stranica
40
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
buča ; meso buče ; kora ; sjemenke ; sušenje ; energetska iskoristivost
(pumpkin ; pumpkin meat ; peel ; seeds ; drying ; energy efficiency)
Sažetak
Buča (Cucurbita pepo L.) se u Hrvatskoj uzgaja prvenstveno s ciljen proizvodnje bučinog ulja. Udio sjemenki u odnosu na cijelu masu buče iznosi samo 3%, što dovodi do visoke cijene bučinog ulja, dok se čak 97% od ukupne mase buče odnosi na meso, pulpu i koru. Meso buče bogat je izvor vitamina i beta karotena koji štiti ogranizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet, štiti zdravlje očiju te pomaže sniziti kolesterol u krvi. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja meso u 100 grama sadrži 0, 6 - 1, 8 g proteina, do 0, 2 g lipida, 4, 6 - 5, 6 g ugljikohidrata te 80 - 96 % vode. Meso se unatoč brojnim kvalitetama danas slabo iskorištava i najčešće zaorava, a samo u manjoj mjeri koristi u neposrednoj ishrani svinja. U radu su obuhvaćene dvije sorte buča (Cindarella i Golden), a cilj rada je utvrditi iskoristivost ukupne mase buče pod utjecajem tri različite temperature konvekcijskog sušenja (50, 60 i 70ºC). Prema standardnim metodama određen je sadržaj vode, pepela, masti i škroba u mesu obje sorte kao i udio koksa, donje i gornje ogrjevne vrijednosti kore i sjemenki s ciljem utvrđivanja njihove energetske iskoristivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)