Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896446

Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe


Solina, Antonija
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe
(Utilization of the total pumpkins mass in nutritional and energy purposes)

Autori
Solina, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2016

Stranica
40

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
buča ; meso buče ; kora ; sjemenke ; sušenje ; energetska iskoristivost
(pumpkin ; pumpkin meat ; peel ; seeds ; drying ; energy efficiency)

Sažetak
Buča (Cucurbita pepo L.) se u Hrvatskoj uzgaja prvenstveno s ciljen proizvodnje bučinog ulja. Udio sjemenki u odnosu na cijelu masu buče iznosi samo 3%, što dovodi do visoke cijene bučinog ulja, dok se čak 97% od ukupne mase buče odnosi na meso, pulpu i koru. Meso buče bogat je izvor vitamina i beta karotena koji štiti ogranizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet, štiti zdravlje očiju te pomaže sniziti kolesterol u krvi. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja meso u 100 grama sadrži 0, 6 - 1, 8 g proteina, do 0, 2 g lipida, 4, 6 - 5, 6 g ugljikohidrata te 80 - 96 % vode. Meso se unatoč brojnim kvalitetama danas slabo iskorištava i najčešće zaorava, a samo u manjoj mjeri koristi u neposrednoj ishrani svinja. U radu su obuhvaćene dvije sorte buča (Cindarella i Golden), a cilj rada je utvrditi iskoristivost ukupne mase buče pod utjecajem tri različite temperature konvekcijskog sušenja (50, 60 i 70ºC). Prema standardnim metodama određen je sadržaj vode, pepela, masti i škroba u mesu obje sorte kao i udio koksa, donje i gornje ogrjevne vrijednosti kore i sjemenki s ciljem utvrđivanja njihove energetske iskoristivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Solina, Antonija
Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Solina, A. (2016) 'Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Solina, Antonija}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {bu\v{c}a, meso bu\v{c}e, kora, sjemenke, su\v{s}enje, energetska iskoristivost}, title = {Iskoristivost ukupne mase bu\v{c}e u prehrambene i energetske svrhe}, keyword = {bu\v{c}a, meso bu\v{c}e, kora, sjemenke, su\v{s}enje, energetska iskoristivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Solina, Antonija}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {pumpkin, pumpkin meat, peel, seeds, drying, energy efficiency}, title = {Utilization of the total pumpkins mass in nutritional and energy purposes}, keyword = {pumpkin, pumpkin meat, peel, seeds, drying, energy efficiency}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font