Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896439

Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana


Maček, Mateja
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana
(Drying temperature effect on the qualitative properties of lilac petals)

Autori
Maček, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
38

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; kvalitativna svojstva ; dehidriranje ; brzina otpuštanja vode ; promjena boje
(Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; qualitative properties ; dehydration ; water release rate ; discoloration)

Sažetak
Ljiljani su vrlo popularno cvijeće i koriste se u dekorativne svrhe. Osim što krase vrtove kuća, nalazimo ih i u interijerima kao rezano cvijeće. Posebni su i zbog svog ugodnog mirisa. Nekada se vjerovalo da su ljekoviti pa su se radili i recepti za lječenje groznice no dokazalo se da nije tako. Poznato je puno vrsta ljiljana, a još više hibrida koji se danas mogu naći na tržištu. Uglavnom se koriste kao rezano cvijeće međutim kako vremenom gube svoja dekorativna svojstva sve je veća potražnja za sušenim cvijećem stoga je cilj ovoga rada bio istražiti utjecaje 3 tretmana različitim temperaturama (60°, 80° i 100°C) na kvalitativna svojstva latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Ovdje spadaju sadržaj vode, pepela, ulja, brzina otpuštanja vode u laticama ljiljana te promjena boje latica. Dobiveni rezultati u ovom istraživanju pokazuju kako postoje razlike među temperaturama dehidriranja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Optimalnom temperaturom dehidracije za sušenje latica ljiljana pokazala se temperatura od 60° jer je otpuštanje vode pri toj temperaturi sporije nego kod ostalih dviju navedenih. Isto tako promjena boja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´ je pri toj temperaturi stabilnija i mijenja se postepeno te poprima tamniju nijansu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maček, Mateja
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maček, M. (2015) 'Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}ek, Mateja}, year = {2015}, pages = {38}, keywords = {Lilium ´Yellow County´, Lilium ´New Wave´, kvalitativna svojstva, dehidriranje, brzina otpu\v{s}tanja vode, promjena boje}, title = {Utjecaj temperature su\v{s}enja na kvalitativna svojstva latica ljiljana}, keyword = {Lilium ´Yellow County´, Lilium ´New Wave´, kvalitativna svojstva, dehidriranje, brzina otpu\v{s}tanja vode, promjena boje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}ek, Mateja}, year = {2015}, pages = {38}, keywords = {Lilium ´Yellow County´, Lilium ´New Wave´, qualitative properties, dehydration, water release rate, discoloration}, title = {Drying temperature effect on the qualitative properties of lilac petals}, keyword = {Lilium ´Yellow County´, Lilium ´New Wave´, qualitative properties, dehydration, water release rate, discoloration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font