Pregled bibliografske jedinice broj: 896439
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica ljiljana
(Drying temperature effect on the qualitative properties of lilac petals)
Autori
Maček, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
38
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; kvalitativna svojstva ; dehidriranje ; brzina otpuštanja vode ; promjena boje
(Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; qualitative properties ; dehydration ; water release rate ; discoloration)
Sažetak
Ljiljani su vrlo popularno cvijeće i koriste se u dekorativne svrhe. Osim što krase vrtove kuća, nalazimo ih i u interijerima kao rezano cvijeće. Posebni su i zbog svog ugodnog mirisa. Nekada se vjerovalo da su ljekoviti pa su se radili i recepti za lječenje groznice no dokazalo se da nije tako. Poznato je puno vrsta ljiljana, a još više hibrida koji se danas mogu naći na tržištu. Uglavnom se koriste kao rezano cvijeće međutim kako vremenom gube svoja dekorativna svojstva sve je veća potražnja za sušenim cvijećem stoga je cilj ovoga rada bio istražiti utjecaje 3 tretmana različitim temperaturama (60°, 80° i 100°C) na kvalitativna svojstva latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Ovdje spadaju sadržaj vode, pepela, ulja, brzina otpuštanja vode u laticama ljiljana te promjena boje latica. Dobiveni rezultati u ovom istraživanju pokazuju kako postoje razlike među temperaturama dehidriranja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Optimalnom temperaturom dehidracije za sušenje latica ljiljana pokazala se temperatura od 60° jer je otpuštanje vode pri toj temperaturi sporije nego kod ostalih dviju navedenih. Isto tako promjena boja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´ je pri toj temperaturi stabilnija i mijenja se postepeno te poprima tamniju nijansu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)