Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896428

Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)


Jakupec, Valentina
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)
(Nutritional and energy utilization of the dates (Phoenix dactilyfera))

Autori
Jakupec, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
datulja ; meso datulja ; koštice datulja ; nutritivna svojstva ; energetska svojstva
(date palm ; date palm flesh ; date palm seed ; nutritional properties ; energy properties)

Sažetak
Datulja (lat. Phoenix dactilyfera L.) je jedina vrsta iz roda palmi čiji plod ima komercijalnu upotrebu. Plodovi su jestivi, a koštice služe za hranidbu stoke. Zbog visokog udjela šećera (čak do 80 %), važna je u prehrani lokalnog stanovništva u Egiptu, Alžiru, Iranu, Iraku, itd.. Zbog njezine višenamjenske upotrebe u ovom radu ispitivana su nutritivna svojstva datulje te energetska svojstva koštica datulja. Nakon prikupljanja uzorka, za svaku sortu su određena nutritivna svojstva mesa datulja (voda, pepeo, škrob, masti) i energetska svojstva koštica datulja (voda, pepeo, koks, gornja ogrjevna vrijednost). Na uzorku koštica datulja svih sorti (Medjool, Deglet Noor, Fard, Lulu, Sag'ai, Khouri, Sellaj) proveden je pokus pirolize kako bi se odredila količina bioulja i biougljena. Prosječan udio vode u mesu datulja iznosi 15, 94 %, dok u košticama datulja iznosi 10, 13 %. Prosječan udio pepela u mesu datulja iznosi 2, 21 %, dok u košticama datulja iznosi 1, 32 %. Prosječan udio masti u mesu datulja iznosi 2, 97 %, a škroba u mesu datulja iznosi 4, 38 %. Prosječan udio koksa u košticama datulja iznosi 13, 95 %. Procesom pirolize koštica datulja dobiveno je 61, 61 % bioulja i 22, 12 % biougljena. Prosječna gornja ogrjevna vrijednost koštica datulja iznosi 17, 55 MJ/kg, dok gornja ogrjevna vrijednost biougljena iznosi 31, 64 MJ/kg. Udio pepela u biougljenu iznosi 4, 76 %, a udio koksa u biougljenu iznosi 83, 76 %. Prosječna visina koštica datulja je 23, 16 mm, prosječna širina koštica datulja je 7, 87 mm, a prosječna debljina koštica datulja je 6, 89 mm. Sferičnost koštice datulja iznosi 47 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakupec, Valentina
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jakupec, V. (2017) 'Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Valentina}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {datulja, meso datulja, ko\v{s}tice datulja, nutritivna svojstva, energetska svojstva}, title = {Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)}, keyword = {datulja, meso datulja, ko\v{s}tice datulja, nutritivna svojstva, energetska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Valentina}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {date palm, date palm flesh, date palm seed, nutritional properties, energy properties}, title = {Nutritional and energy utilization of the dates (Phoenix dactilyfera)}, keyword = {date palm, date palm flesh, date palm seed, nutritional properties, energy properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font