Pregled bibliografske jedinice broj: 896428
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i energetska iskoristivost datulja (Phoenix dactilyfera)
(Nutritional and energy utilization of the dates (Phoenix dactilyfera))
Autori
Jakupec, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
datulja ; meso datulja ; koštice datulja ; nutritivna svojstva ; energetska svojstva
(date palm ; date palm flesh ; date palm seed ; nutritional properties ; energy properties)
Sažetak
Datulja (lat. Phoenix dactilyfera L.) je jedina vrsta iz roda palmi čiji plod ima komercijalnu upotrebu. Plodovi su jestivi, a koštice služe za hranidbu stoke. Zbog visokog udjela šećera (čak do 80 %), važna je u prehrani lokalnog stanovništva u Egiptu, Alžiru, Iranu, Iraku, itd.. Zbog njezine višenamjenske upotrebe u ovom radu ispitivana su nutritivna svojstva datulje te energetska svojstva koštica datulja. Nakon prikupljanja uzorka, za svaku sortu su određena nutritivna svojstva mesa datulja (voda, pepeo, škrob, masti) i energetska svojstva koštica datulja (voda, pepeo, koks, gornja ogrjevna vrijednost). Na uzorku koštica datulja svih sorti (Medjool, Deglet Noor, Fard, Lulu, Sag'ai, Khouri, Sellaj) proveden je pokus pirolize kako bi se odredila količina bioulja i biougljena. Prosječan udio vode u mesu datulja iznosi 15, 94 %, dok u košticama datulja iznosi 10, 13 %. Prosječan udio pepela u mesu datulja iznosi 2, 21 %, dok u košticama datulja iznosi 1, 32 %. Prosječan udio masti u mesu datulja iznosi 2, 97 %, a škroba u mesu datulja iznosi 4, 38 %. Prosječan udio koksa u košticama datulja iznosi 13, 95 %. Procesom pirolize koštica datulja dobiveno je 61, 61 % bioulja i 22, 12 % biougljena. Prosječna gornja ogrjevna vrijednost koštica datulja iznosi 17, 55 MJ/kg, dok gornja ogrjevna vrijednost biougljena iznosi 31, 64 MJ/kg. Udio pepela u biougljenu iznosi 4, 76 %, a udio koksa u biougljenu iznosi 83, 76 %. Prosječna visina koštica datulja je 23, 16 mm, prosječna širina koštica datulja je 7, 87 mm, a prosječna debljina koštica datulja je 6, 89 mm. Sferičnost koštice datulja iznosi 47 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)