Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896418

Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)


Šagud, Anja
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)
(Bioactive and chemical compounds content in different Parsley cultivars (Petroselinum crispum Mill.))

Autori
Šagud, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2016

Stranica
44

Mentor
Dobričević, Nadica

Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana

Ključne riječi
peršin, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity)

Sažetak
Povrtne kulture su važne za ljudsko zdravlje, a prvenstveno jer su bogat izvor bioaktivnih spojeva, pa tako i peršin koji se među ostalim povrtnim vrstama istiće u sadržaju vitamina C.Sadrži i minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), eterična ulja, beta karoten te vitamin E. Uzgaja se zbog lisnih plojki i korijena. Rezultati istraživanja pokazuju visok sadržaj vitamina C u lisnoj plojki sorte "Rialto", visok sadržaj ukupnih fenola u lisnim plojkama, te isticanje peteljki sorte peršina korjenaša. Od pigmentnih spojeva istraživan je sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida, a lisne plojke svih sorti imale su nekoliko puta veći sadržaj ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida u odnosu na peteljke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šagud, Anja
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šagud, A. (2016) 'Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}agud, Anja}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {per\v{s}in, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Sadr\v{z}aj bioaktivnih i kemijskih spojeva razli\v{c}itih sorata per\v{s}ina(Petroselinum crispum Mill.)}, keyword = {per\v{s}in, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}agud, Anja}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity}, title = {Bioactive and chemical compounds content in different Parsley cultivars (Petroselinum crispum Mill.)}, keyword = {persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font