Pregled bibliografske jedinice broj: 896418
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)
(Bioactive and chemical compounds content in different Parsley cultivars (Petroselinum crispum Mill.))
Autori
Šagud, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.11
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana
Ključne riječi
peršin, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity)
Sažetak
Povrtne kulture su važne za ljudsko zdravlje, a prvenstveno jer su bogat izvor bioaktivnih spojeva, pa tako i peršin koji se među ostalim povrtnim vrstama istiće u sadržaju vitamina C.Sadrži i minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), eterična ulja, beta karoten te vitamin E. Uzgaja se zbog lisnih plojki i korijena. Rezultati istraživanja pokazuju visok sadržaj vitamina C u lisnoj plojki sorte "Rialto", visok sadržaj ukupnih fenola u lisnim plojkama, te isticanje peteljki sorte peršina korjenaša. Od pigmentnih spojeva istraživan je sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida, a lisne plojke svih sorti imale su nekoliko puta veći sadržaj ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida u odnosu na peteljke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)