Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896410

Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda


Sučić, Mia
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 896410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda
(Sensory attributes of selected unfloral honeys)

Autori
Sučić, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
senzorska svojstva ; metode senzorske analize ; uniflorni med ; med
(sensory attributes ; methods of sensory analysis ; unifloral honey ; honey)

Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina koja bavi se procjenom proizvoda na temelju reakcija na one značajke hrane koje se opažaju osjetima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha. Metode/testovi koje se koriste u senzorskoj analizi proizvoda mogu se podijeliti u tri skupine: opisne metode, razlikovne metode te metode sklonosti. Senzorska procjena bitna je u određivanju kakvoće proizvoda, kako prehrambenih, tako i proizvoda drugih industrija (farmaceutske, kozmetičke, tekstilne). Senzorska analiza meda, u kombinaciji sa melisopalinološkom analizom i fizikalno-kemijskim parametrima, koristi se u određivanju botaničkog podrijetla meda, s ciljem potvrde sukladnosti sa deklariranom vrstom, i/ili utvrđivanjem defekata poput fermentacije, prisutnosti stranih mirisa i okusa te nečistoća. Najvažnija senzorska svojstva meda su boja, miris i okus, a pri ocjenjivanju kvalitete meda u obzir se još uzimaju kristalizacija, bistrina te čistoća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Sučić, Mia
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sučić, M. (2017) 'Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}i\'{c}, Mia}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {senzorska svojstva, metode senzorske analize, uniflorni med, med}, title = {Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda}, keyword = {senzorska svojstva, metode senzorske analize, uniflorni med, med}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}i\'{c}, Mia}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {sensory attributes, methods of sensory analysis, unifloral honey, honey}, title = {Sensory attributes of selected unfloral honeys}, keyword = {sensory attributes, methods of sensory analysis, unifloral honey, honey}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font