Pregled bibliografske jedinice broj: 896410
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 896410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska svojstva odabranih uniflornih vrsta meda
(Sensory attributes of selected unfloral honeys)
Autori
Sučić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
senzorska svojstva ; metode senzorske analize ; uniflorni med ; med
(sensory attributes ; methods of sensory analysis ; unifloral honey ; honey)
Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina koja bavi se procjenom proizvoda na temelju reakcija na one značajke hrane koje se opažaju osjetima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha. Metode/testovi koje se koriste u senzorskoj analizi proizvoda mogu se podijeliti u tri skupine: opisne metode, razlikovne metode te metode sklonosti. Senzorska procjena bitna je u određivanju kakvoće proizvoda, kako prehrambenih, tako i proizvoda drugih industrija (farmaceutske, kozmetičke, tekstilne). Senzorska analiza meda, u kombinaciji sa melisopalinološkom analizom i fizikalno-kemijskim parametrima, koristi se u određivanju botaničkog podrijetla meda, s ciljem potvrde sukladnosti sa deklariranom vrstom, i/ili utvrđivanjem defekata poput fermentacije, prisutnosti stranih mirisa i okusa te nečistoća. Najvažnija senzorska svojstva meda su boja, miris i okus, a pri ocjenjivanju kvalitete meda u obzir se još uzimaju kristalizacija, bistrina te čistoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija