Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896407

Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda


Glavaš, Mirjana
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 896407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda
(Phyisicochemical parameters of honey quality)

Autori
Glavaš, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
15

Mentor
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
med ; fizikalno-kemijski parametri ; botaničko podrijetlo ; kvaliteta
(honey ; physicochemical parameters ; botanical origin ; quality)

Sažetak
Prema Pravilniku o medu (NN 53/15), med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Kod određivanja botaničkog podrijetla meda u obzir se uzimaju rezultati melisopalinološke analize, senzorske analize i fizikalno- kemijskih parametara. Od fizikalno-kemijskih parametara u svrhu određivanja botaničkog podrijetla najčešće se određuju: električna vodljivost, sastav i udio ugljikohidrata, boja, pH i kiselost meda, a kao indikatori uvjeta procesiranja i skladištenja koriste se aktivnost enzima (prvenstevno dijastaze i invertaze) te udio 5-(hidroksimetil)furan-2- karbaldehida (HMF). Granične vrijednosti nekih od navedenih fizikalno-kemijskih parametara propisane su zakonskom regulativnom, dok se neki određuju kao dodatni parametri koji mogu pomoći u određivanju botaničkog podrijetla i kvalitete meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Mirjana
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Glavaš, M. (2017) 'Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Mirjana}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {med, fizikalno-kemijski parametri, botani\v{c}ko podrijetlo, kvaliteta}, title = {Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda}, keyword = {med, fizikalno-kemijski parametri, botani\v{c}ko podrijetlo, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Mirjana}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {honey, physicochemical parameters, botanical origin, quality}, title = {Phyisicochemical parameters of honey quality}, keyword = {honey, physicochemical parameters, botanical origin, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font