Pregled bibliografske jedinice broj: 896407
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 896407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski parametri kvalitete meda
(Phyisicochemical parameters of honey quality)
Autori
Glavaš, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2017
Stranica
15
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
med ; fizikalno-kemijski parametri ; botaničko podrijetlo ; kvaliteta
(honey ; physicochemical parameters ; botanical origin ; quality)
Sažetak
Prema Pravilniku o medu (NN 53/15), med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Kod određivanja botaničkog podrijetla meda u obzir se uzimaju rezultati melisopalinološke analize, senzorske analize i fizikalno- kemijskih parametara. Od fizikalno-kemijskih parametara u svrhu određivanja botaničkog podrijetla najčešće se određuju: električna vodljivost, sastav i udio ugljikohidrata, boja, pH i kiselost meda, a kao indikatori uvjeta procesiranja i skladištenja koriste se aktivnost enzima (prvenstevno dijastaze i invertaze) te udio 5-(hidroksimetil)furan-2- karbaldehida (HMF). Granične vrijednosti nekih od navedenih fizikalno-kemijskih parametara propisane su zakonskom regulativnom, dok se neki određuju kao dodatni parametri koji mogu pomoći u određivanju botaničkog podrijetla i kvalitete meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija