Pregled bibliografske jedinice broj: 896405
Sastav i ljekovita svojstva matične mliječi
Sastav i ljekovita svojstva matične mliječi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 896405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i ljekovita svojstva matične mliječi
(Composition and therapeutic properties of royal jelly)
Autori
Prodanović, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
matična mliječ , kemijski sastav ; ljekovita svojstva
(royal jelly ; chemical composition ; therapeutic properties)
Sažetak
Matična mliječ je jedan od pčelinjih proizvoda koji se sve više koristi u prehrani u prirodnom obliku te kao dodatak različitim proizvodima (dodaci prehrani, kozmetički proizvodi, medicinski proizvodi). Mogu ju konzumirati svi uzrasti, od novorođenčadi do starijih osoba. Sadrži bioaktivne tvari koje doprinose zdravlju te ublažavaju simptome kod različitih bolesti i stanja. Pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi najvećim dijelom se pripisuje (2E)-10- hidroksidec-2-enskoj kiselini (10-HDA), masnoj kiselini koja se nalazi samo u matičnoj mliječi te proteinima i fenolnim komponentama. Istraživanja su pokazala da matična mliječ ima antioksidativno, antimikrobno, antitumorsko, antialergijsko te protuupalno djelovanje. U ovom radu opisan je kemijski sastav, ljekovita svojstva te primjena matične mliječi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija