Pregled bibliografske jedinice broj: 896404
Proizvodnja soka od borovnice
Proizvodnja soka od borovnice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja soka od borovnice
(Production of blueberry juice)
Autori
Murseli, Mateo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
21
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana
Ključne riječi
borovnica, sok, prinos, tehnološki postupci, nutritivni sastav
(blueberry, juice, nutritional compsition, yield, tehnological procidures)
Sažetak
Borovnica je višegodišnji listopadni grm iz porodice crnjuša koji daje slatke jstive plodove. Danas se uzgaja i raste na svim kontinentima osim Antartike. Razlikuje se mnoštvo sorti borovnice, a svaka od njih ima svoje specifične karakteristike. Uzgaja se uglavnom zbog ploda koji se koristi kao svježi, suhi, smrznuti ili u obliku prerađenih proizvoda.Plodovi su bogati vitaminom C, željezom, magnezijem, kalcijem i kalijem. Svježi sok bogat je izvor vitamina i minerala, a najbolje ga je konzumirati u svježem stanju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija