Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896403

Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća


Mihaljević, Melita
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 896403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća
(Content of vitamin C in vegetable juices as determined by liquid chromatography)

Autori
Mihaljević, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2017

Stranica
26

Mentor
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
HPLC ; vitamin C ; sokovi od povrća
(HPLC ; vitamin C ; vegetable juices)

Sažetak
Kromatografija je skup separacijskih tehnika koje služi za odjeljivanje, identifikaciju i kvantitativno određivanje sastojaka smjese. Kao najupotrebljivanija tehnika ističe se tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC). Vitamin C pripada skupini vitamina topljivih u vodi. Vrlo je jak antioksidans, blagotvorno djeluje na zdravlje čovjeka i jedan je od najistraživanijih vitamina. Najbolji izvori vitamina C su voće i povrće. Ovaj rad opisuje rezultate istraživanja udjela vitamina C u komercijalnim sokovima od rajčice, cikle, mrkve i kiselog kupusa određenog HPLC metodom. Udio vitamina C u sokovima od rajčice kretao se u rasponu od ispod limita kvantifikacije (< LOQ) do 8, 67 mg/100 mL, u sokovima od cikle od < LOQ do 23, 26 mg/100 mL, u sokovima od mrkve od < LOQ do 36, 19 mg/100 mL te u sokovima od kiselog kupusa u rasponu od 13, 39 mg/100 mL do 16, 54 mg/100 mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Melita
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mihaljević, M. (2017) 'Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Melita}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {HPLC, vitamin C, sokovi od povr\'{c}a}, title = {Primjena teku\'{c}inske kromatografije za odre\djivanje vitamina C u sokovima od povr\'{c}a}, keyword = {HPLC, vitamin C, sokovi od povr\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Melita}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {HPLC, vitamin C, vegetable juices}, title = {Content of vitamin C in vegetable juices as determined by liquid chromatography}, keyword = {HPLC, vitamin C, vegetable juices}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font