Pregled bibliografske jedinice broj: 896403
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 896403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje vitamina C u sokovima od povrća
(Content of vitamin C in vegetable juices as determined by liquid chromatography)
Autori
Mihaljević, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
HPLC ; vitamin C ; sokovi od povrća
(HPLC ; vitamin C ; vegetable juices)
Sažetak
Kromatografija je skup separacijskih tehnika koje služi za odjeljivanje, identifikaciju i kvantitativno određivanje sastojaka smjese. Kao najupotrebljivanija tehnika ističe se tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC). Vitamin C pripada skupini vitamina topljivih u vodi. Vrlo je jak antioksidans, blagotvorno djeluje na zdravlje čovjeka i jedan je od najistraživanijih vitamina. Najbolji izvori vitamina C su voće i povrće. Ovaj rad opisuje rezultate istraživanja udjela vitamina C u komercijalnim sokovima od rajčice, cikle, mrkve i kiselog kupusa određenog HPLC metodom. Udio vitamina C u sokovima od rajčice kretao se u rasponu od ispod limita kvantifikacije (< LOQ) do 8, 67 mg/100 mL, u sokovima od cikle od < LOQ do 23, 26 mg/100 mL, u sokovima od mrkve od < LOQ do 36, 19 mg/100 mL te u sokovima od kiselog kupusa u rasponu od 13, 39 mg/100 mL do 16, 54 mg/100 mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija