Pregled bibliografske jedinice broj: 896396
Ulje konoplje kao dodatak hrani
Ulje konoplje kao dodatak hrani, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ulje konoplje kao dodatak hrani
(Hemp oil as a food additive)
Autori
Šurić, Jona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
25
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana
Ključne riječi
konoplja, prerada konoplje, hladno prešanje, ekstrakcija, ulje od konoplje
(hemp, hemp processing, cold processing, extraction, hemp oil)
Sažetak
Konoplja je kultura s vrlo širokom mogućnošću primjene. Nema velikih zahtjeva u uzgoju, a vrlo je korisna u plodoredu s drugim ratarskim kulturama. U globalnim gospodarstvima industrijska konoplja svoju glavnu primjenu ima u prerađivačkoj industriji prije svega papira, zatim tekstila, auto industriji, građevinarstvu, a široko se primjenjuje u restauratorskim zahvatima radi nekadašnjeg tradicijskog korištenja. Sjemenke konoplje koriste se i u prehrambenoj industriji. Za ljudsku hranu koristi se brašno i ulje od konoplje.
Izvorni jezik
Hrvatski