Pregled bibliografske jedinice broj: 896376
Brašno konoplje kao dodatak hrani
Brašno konoplje kao dodatak hrani, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Brašno konoplje kao dodatak hrani
(Hemp flour as a food additive)
Autori
Kunjko, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
24
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana
Ključne riječi
konoplja, prerada, mljevenje, konopljina pogača, brašno od konoplje
(hemp, processing, grinding, hemp cake, hemp flour)
Sažetak
Industrijska konoplja je biljka koja se koristi u razne svrhe od građevinske industrije, prerade u papir, izrada užadi do hrana za ljude i životinje. Pogodna je kultura u plodoredu, te svojim dubokim korijenjem rahli tlo. Najviše se uzgaja za dobivanje vlakana i sjemena. Sjemenke sadrže visok sadržaj ulja i proteina, čime predstavljaju bogat nutritivni sastojak u prehrani čovjeka. Prešanjem sjemenki dobiva se ulje, a mljevenjem konopljine pogače dobiva se brašno. Ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, djeluje blagotvorno i ljekovito na ljudski organizam, te je bogato vitaminom E. Za mlevenje sjemenki koriste se mlinovi s valjcima, mlinovi čekićari i razne lomilice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)