Pregled bibliografske jedinice broj: 896368
Obrada voća primjenom hidrostatskog tlaka
Obrada voća primjenom hidrostatskog tlaka, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada voća primjenom hidrostatskog tlaka
(Fruit processing by applying hydrostatic pressure)
Autori
Cvek, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2016
Stranica
16
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic, Žlabur, Jana
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, obrada voća, tekstura, boja
(high hydrostatic pressure, food processing, texture, color)
Sažetak
Na tržištu je poslijednih godina sve veća potražnja hrane koja je minimalno procesirana, bez aditiva i konzervansa te sa produženim rokom uporabe. Kako bi se sačuvala organoleptička i nutricionistička svojstva te tekstura, koji su klasičnim toplinskim postupcima oštećeni u zadnje vrijeme se sve više razvijaju i primjenjuju netoplinski tretmani. Visoki hidrostatski tlak je netermička tehnologija obrade hrane koja nudi različite mogučnosti obrade poljoprivrednih proizvoda. U radu su dati primjeri obrade voća u svježem stanji i za daljnju preradu, te mogući postupci i uređaji koji zadovoljavaju kvalitetom postavljene zahtjeve.
Izvorni jezik
Hrvatski