Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896353

Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.


Meštrić, Andrina
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.

Autori
Meštrić, Andrina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Grdiša, Martina

Ključne riječi
chia ; funkcionalna hrana ; Lamiaceae ; predsjetveni tretmani ; Salvia hispanica L.
(chia ; functional food ; Lamiaceae ; pre-sowing treatments ; Salvia hispanica L)

Sažetak
Salvia hispanica L. (chia) je biljna vrsta iz porodice Lamiaceae. U posljednjih nekoliko godina, sjeme chie postalo je važno u prehrani ljudi, posebice zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Prirodno je rasprostranjena na području Južne Amerike, a zbog nutritivnih i ljekovitih svojstava javlja se sve veći interes za uzgojem i u drugim dijelovima svijeta. Istraživanja vezana uz nutritivna i ljekovita svojstva chie su mnogobrojna, dok su agronomska svojstva istraživana u daleko manjoj mjeri, posebice sjemenarstvo vrste. Cilj diplomskog rada je utvrditi učinkovitost predsjetvenih tretmana (močenje u destiliranoj vodi kroz 24 sata ; močenje u destiliranoj vodi na temperaturi od 60 ºC kroz 1 h ; giberelinska kiselina ; 0, 2 % KNO3) na klijavost sjemena vrste S. hispanica te na morfološka svojstva klijanaca. Kod tretmana močenja sjemena u destiliranoj vodi kroz 1 h na temperaturi od 60 ºC nije proklijala niti jedna sjemenka chie dok je kod tretmana giberelinskom kiselinom u koncentraciji od 200 mg/l došlo do razvitka abnormalnih klijanaca. Kod preostalih tretmana nisu utvrđene značajne razlike u ukupnoj klijavosti sjemena, prosječnom vremenu klijanja i indeksu klijavosti, ali su utvrđene značajne razlike u dužini hipokotila, korijena i ukupne dužine klijanaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Grdiša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Meštrić, Andrina
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Meštrić, A. (2017) 'Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{s}tri\'{c}, Andrina}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {chia, funkcionalna hrana, Lamiaceae, predsjetveni tretmani, Salvia hispanica L.}, title = {Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.}, keyword = {chia, funkcionalna hrana, Lamiaceae, predsjetveni tretmani, Salvia hispanica L.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{s}tri\'{c}, Andrina}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {chia, functional food, Lamiaceae, pre-sowing treatments, Salvia hispanica L}, title = {Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.}, keyword = {chia, functional food, Lamiaceae, pre-sowing treatments, Salvia hispanica L}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font