Pregled bibliografske jedinice broj: 896353
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca Salvia hispanica L.
Autori
Meštrić, Andrina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
chia ; funkcionalna hrana ; Lamiaceae ; predsjetveni tretmani ; Salvia hispanica L.
(chia ; functional food ; Lamiaceae ; pre-sowing treatments ; Salvia hispanica L)
Sažetak
Salvia hispanica L. (chia) je biljna vrsta iz porodice Lamiaceae. U posljednjih nekoliko godina, sjeme chie postalo je važno u prehrani ljudi, posebice zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Prirodno je rasprostranjena na području Južne Amerike, a zbog nutritivnih i ljekovitih svojstava javlja se sve veći interes za uzgojem i u drugim dijelovima svijeta. Istraživanja vezana uz nutritivna i ljekovita svojstva chie su mnogobrojna, dok su agronomska svojstva istraživana u daleko manjoj mjeri, posebice sjemenarstvo vrste. Cilj diplomskog rada je utvrditi učinkovitost predsjetvenih tretmana (močenje u destiliranoj vodi kroz 24 sata ; močenje u destiliranoj vodi na temperaturi od 60 ºC kroz 1 h ; giberelinska kiselina ; 0, 2 % KNO3) na klijavost sjemena vrste S. hispanica te na morfološka svojstva klijanaca. Kod tretmana močenja sjemena u destiliranoj vodi kroz 1 h na temperaturi od 60 ºC nije proklijala niti jedna sjemenka chie dok je kod tretmana giberelinskom kiselinom u koncentraciji od 200 mg/l došlo do razvitka abnormalnih klijanaca. Kod preostalih tretmana nisu utvrđene značajne razlike u ukupnoj klijavosti sjemena, prosječnom vremenu klijanja i indeksu klijavosti, ali su utvrđene značajne razlike u dužini hipokotila, korijena i ukupne dužine klijanaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)