Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896344

Laboratorijska analiza maslinovog ulja


Dobra, Marin
Laboratorijska analiza maslinovog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 896344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laboratorijska analiza maslinovog ulja
(Laboratory analysis of olive oil)

Autori
Dobra, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
52

Mentor
Jakić, Miće

Neposredni voditelj
Jakić, Miće

Ključne riječi
maslinovo ulje, fizikalno-kemijska analiza, Splitsko-dalmatinska županija
(olive oil, physico-chemical analysis, Split-Dalmatia county)

Sažetak
Maslinovo ulje se danas sve više koristi u svakodnevnoj prehrani, te predstavlja sinonim mediteranskog podneblja, a time i zdravog načina prehrane i stila života. U novije vrijeme sve je veća potražnja za maslinovim uljem što predstavlja veće zahtjeve i izazove za proizvođače. Maslinovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, triacilglicerolima i negliceridima, a najcjenjenijim se smatra ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cilj ovoga rada bio je provesti fizikalno-kemijsku analizu maslinovog ulja radi utvrđivanja njihove kategorije koje ovise o postupku proizvodnje, pakiranja, skladištenja te utjecaju abiotičkih faktora. U ovom istraživanju analize su provedene na pet uzorka maslinovog ulja s područja Splitsko dalmatinske županije. U svim analiziranim uzorcima određivane su slobodne masne kiseline (SMK) izražene kao oleinska kiselina, peroksidni broj (PB), jodni broj, saponifikacijski broj i spektrofotometrijsko ispitivanje u ultraljubičastom području (K – brojevi). Za pravilno provođenje senzorske (organoleptičke) analize, odnosno ocjenjivanja maslinovog ulja potrebno je sakupiti dovoljan broj stručnih ljudi – kušača, čija prosječna ocjena predstavlja relevantnu ocjenu ulja. Budući da to nije bilo moguće, senzorska analiza ispitivanih uzoraka ulja nije provedena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Miće Jakić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Dobra, Marin
Laboratorijska analiza maslinovog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Dobra, M. (2017) 'Laboratorijska analiza maslinovog ulja', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobra, Marin}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {maslinovo ulje, fizikalno-kemijska analiza, Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija}, title = {Laboratorijska analiza maslinovog ulja}, keyword = {maslinovo ulje, fizikalno-kemijska analiza, Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobra, Marin}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {olive oil, physico-chemical analysis, Split-Dalmatia county}, title = {laboratory analysis of olive oil}, keyword = {olive oil, physico-chemical analysis, Split-Dalmatia county}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font