Pregled bibliografske jedinice broj: 896323
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza
(Influence of length of storage and inoculation on changes of in vitro ruminal digestibility of fibers in whole plant corn silage)
Autori
Skelin, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Kiš, Goran
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
kukuruz, silaža, NDV, probavljivost, inokulant, odležavanje
(corn, silage, NDF, digestibility, inoculant, storage)
Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza je glavno voluminozno krmivo obroka mliječnih krava. Poznata je važnost vlakana silaže u hranidbi životinja, no nije poznato da li se tijekom jednogodišnjeg skladištenja silaže mijenja probavljivost vlakana i suhe tvari. Također, dosadašnja istraživanja pokazuju aktivnost mikroorganizma inokulanta u stabilnoj fazi siliranja te promjene sastava i probavljivosti proteina, ali je nepoznat utjecaj na sastav i probavljivost vlakana. Stoga je cilj ovog istraživanja utvrditi utjecaj inokulanta i produženog vremena odležavanja na sadržaj vlakana mjerenih kao neutralna detergent vlakna (NDV) i in vitro probavljivosti NDV i (suhe tvari) ST u silažama cijele biljke kukuruza. U istraživanju je masa za siliranje podijeljena u dvije skupine, jedna je tretirana inokulantom druga je bez inokulanta. Silaže su uzorkovane u periodu od godine dana, s ukupno osam uzorkovanja (0., 5., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan). U pripremljenim uzorcima određen je sadržaj NDV-a, in vitro buražna probavljivost ST i NDV nakon 24 i 48 sati u DaisyII ANKOM inkubatoru. Period izuzimanja silaže, dodatak inokulanta i njihova interakcija imali su značajan utjecaj na sadržaj NDV-a. Rezultati rada ukazuju da period izuzimanja silaže značajno utječe na snižavanje in vitro probavljivosti suhe tvari i NDV dok dodatak inokulanta nije imao utjecaj na probavljivost ST i NDV silaža cijele biljke kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb