Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896323

Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza


Skelin, Mirta
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza
(Influence of length of storage and inoculation on changes of in vitro ruminal digestibility of fibers in whole plant corn silage)

Autori
Skelin, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Kiš, Goran

Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
kukuruz, silaža, NDV, probavljivost, inokulant, odležavanje
(corn, silage, NDF, digestibility, inoculant, storage)

Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza je glavno voluminozno krmivo obroka mliječnih krava. Poznata je važnost vlakana silaže u hranidbi životinja, no nije poznato da li se tijekom jednogodišnjeg skladištenja silaže mijenja probavljivost vlakana i suhe tvari. Također, dosadašnja istraživanja pokazuju aktivnost mikroorganizma inokulanta u stabilnoj fazi siliranja te promjene sastava i probavljivosti proteina, ali je nepoznat utjecaj na sastav i probavljivost vlakana. Stoga je cilj ovog istraživanja utvrditi utjecaj inokulanta i produženog vremena odležavanja na sadržaj vlakana mjerenih kao neutralna detergent vlakna (NDV) i in vitro probavljivosti NDV i (suhe tvari) ST u silažama cijele biljke kukuruza. U istraživanju je masa za siliranje podijeljena u dvije skupine, jedna je tretirana inokulantom druga je bez inokulanta. Silaže su uzorkovane u periodu od godine dana, s ukupno osam uzorkovanja (0., 5., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan). U pripremljenim uzorcima određen je sadržaj NDV-a, in vitro buražna probavljivost ST i NDV nakon 24 i 48 sati u DaisyII ANKOM inkubatoru. Period izuzimanja silaže, dodatak inokulanta i njihova interakcija imali su značajan utjecaj na sadržaj NDV-a. Rezultati rada ukazuju da period izuzimanja silaže značajno utječe na snižavanje in vitro probavljivosti suhe tvari i NDV dok dodatak inokulanta nije imao utjecaj na probavljivost ST i NDV silaža cijele biljke kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)

Avatar Url Goran Kiš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skelin, Mirta
Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Skelin, M. (2017) 'Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Mirta}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {kukuruz, sila\v{z}a, NDV, probavljivost, inokulant, odle\v{z}avanje}, title = {Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro bura\v{z}nu probavljivost vlakana u sila\v{z}i cijele biljke kukuruza}, keyword = {kukuruz, sila\v{z}a, NDV, probavljivost, inokulant, odle\v{z}avanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Mirta}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {corn, silage, NDF, digestibility, inoculant, storage}, title = {Influence of length of storage and inoculation on changes of in vitro ruminal digestibility of fibers in whole plant corn silage}, keyword = {corn, silage, NDF, digestibility, inoculant, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font