Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896318

Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj


Miošić, Mare
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj
(The overview of autochthonous and introduced sweet cherry varieties in Croatia)

Autori
Miošić, Mare

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Bolarić, Snježana

Neposredni voditelj
Vokurka, Aleš

Ključne riječi
trešnja, sorte, introdukcija, bioraznolikost, Prunus avium
(sweet cherry, varieties, introduction, biodiversity, Prunus avium)

Sažetak
U ovom radu nalazi se povijesni pregled sortimenta i uzgoja trešanja na prostorima Hrvatske, aktualno je stanje uspoređeno s literaturnim navodima iz vremena Austro-Ugarske i iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Također su dati podaci o proizvodnji trešanja u svijetu i u Hrvatskoj, sažeta povijest uzgoja i porijeklo trešnje. Objašnjena je teorija nastanka sorata i njihovo širenje u uzgojnim područjima, te važnost autohtonih sorata u smislu očuvanja biološke raznolikosti i kreiranju novih sorata. Posebno je dat osvrt na pojavu toponima u imenima sorata trešanja, što navodi na sumnju da ti toponimu (tj. sorte čija imena proizlaze iz toponima) mogu biti međusobni sortni sinonimi, ili sinonimi nekim stranim poznatim i starim sortama koje su se neplanski širile i introducirale u ovom području, najvjerojatnije još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije ili kasnije. U radu je prikazan sažeti pomološki opis svih za sada poznatih autohtonih sorata trešanja koje se mogu naći na području Republike Hrvatske, a također je objašnjena njihova važnosti u lokalnoj proizvodnji i u očuvanju biološke raznolikosti koja ima značajan potencijal kao ''pričuva gena'' u budućim oplemenjivačkim programima, posebno radi svoje adaptabilnosti i radi pojedinih svojstava koje u ovom trenutku možda nisu toliko važna, ali bi jednog dana mogla dobivati sve veći značaj, u prvom redu za ublažavanje uske genetske osnove koja je posljedica suvremenih metoda oplemenjivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Snježana Bolarić (mentor)

Avatar Url Aleš Vokurka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miošić, Mare
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Miošić, M. (2013) 'Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mio\v{s}i\'{c}, Mare}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {tre\v{s}nja, sorte, introdukcija, bioraznolikost, Prunus avium}, title = {Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta tre\v{s}nje u Hrvatskoj}, keyword = {tre\v{s}nja, sorte, introdukcija, bioraznolikost, Prunus avium}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mio\v{s}i\'{c}, Mare}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {sweet cherry, varieties, introduction, biodiversity, Prunus avium}, title = {The overview of autochthonous and introduced sweet cherry varieties in Croatia}, keyword = {sweet cherry, varieties, introduction, biodiversity, Prunus avium}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font