Pregled bibliografske jedinice broj: 896318
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled autohtonog i introduciranog sortimenta trešnje u Hrvatskoj
(The overview of autochthonous and introduced sweet cherry varieties in Croatia)
Autori
Miošić, Mare
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Bolarić, Snježana
Neposredni voditelj
Vokurka, Aleš
Ključne riječi
trešnja, sorte, introdukcija, bioraznolikost, Prunus avium
(sweet cherry, varieties, introduction, biodiversity, Prunus avium)
Sažetak
U ovom radu nalazi se povijesni pregled sortimenta i uzgoja trešanja na prostorima Hrvatske, aktualno je stanje uspoređeno s literaturnim navodima iz vremena Austro-Ugarske i iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Također su dati podaci o proizvodnji trešanja u svijetu i u Hrvatskoj, sažeta povijest uzgoja i porijeklo trešnje. Objašnjena je teorija nastanka sorata i njihovo širenje u uzgojnim područjima, te važnost autohtonih sorata u smislu očuvanja biološke raznolikosti i kreiranju novih sorata. Posebno je dat osvrt na pojavu toponima u imenima sorata trešanja, što navodi na sumnju da ti toponimu (tj. sorte čija imena proizlaze iz toponima) mogu biti međusobni sortni sinonimi, ili sinonimi nekim stranim poznatim i starim sortama koje su se neplanski širile i introducirale u ovom području, najvjerojatnije još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije ili kasnije. U radu je prikazan sažeti pomološki opis svih za sada poznatih autohtonih sorata trešanja koje se mogu naći na području Republike Hrvatske, a također je objašnjena njihova važnosti u lokalnoj proizvodnji i u očuvanju biološke raznolikosti koja ima značajan potencijal kao ''pričuva gena'' u budućim oplemenjivačkim programima, posebno radi svoje adaptabilnosti i radi pojedinih svojstava koje u ovom trenutku možda nisu toliko važna, ali bi jednog dana mogla dobivati sve veći značaj, u prvom redu za ublažavanje uske genetske osnove koja je posljedica suvremenih metoda oplemenjivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb