Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896293

Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mliječne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda


Prtenjača, Jure
Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mliječne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mliječne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda
(Effect of mycotoxins on parameters of lactic acid bacteria, potential starter cultures for the production of fermented foodstuffs)

Autori
Prtenjača, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
aflatoksin B1, zearalenon, bakterije mliječne kiseline, broj bakterija, morfološke osobine bakterija
(aflatoxin B1, zeralenon, lactic acid bacteria, bacterial count, morphological characteristics of bacteria)

Sažetak
Prema procjeni FAO-a, 25% hrane proizvedeno u svijetu kontaminirano je mikotoksinima. Zbog toksičnog učinka, ne samo na ljude, životinje i biljke već i mikroorganizme, postoji zabrinutost zbog ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac čovjeka, tzv. „carry over“ efektom. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj aflatoksina B1 (AFB1) i zearalenona (ZEA) na rast i morfološke osobine odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum K1, Lactobacillus plantarum B, Leuconostoc mesenteroides i Pediococcus pentosaceus, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih namirnica. Mikrobni rast ovisi o uvjetima okoline u kojoj se mikroorganizmi nalaze kao i izloženosti kemijskim agensima, a toksično djelovanje mikotoksina najčešće se očituje kroz inhibiciju rasta. Rast bakterija mliječne kiseline (BMK) ispitivan je u prisutnosti AFB1 i ZEA različitih koncentracija tijekom 24 satnog uzgoja u MRS podlozi, a izražen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi u obliku log10 CFU/mL. Metoda mikrometrije korištena je za određivanje veličine stanica, kao morfološke osobine. Iz dobivenih rezultata uočeno je da istraživani mikotoksini u različitim koncentracijama imaju utjecaj na veličinu, broj živih stanica, ali ne i na konačan broj ispitivanih stanica BMK.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prtenjača, Jure
Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mliječne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prtenjača, J. (2017) 'Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mliječne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prtenja\v{c}a, Jure}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {aflatoksin B1, zearalenon, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, broj bakterija, morfolo\v{s}ke osobine bakterija}, title = {Utjecaj mikotoksina na parametre rasta bakterija mlije\v{c}ne kiseline, potencijalnih starter kultura za proizvodnju fermentiranih proizvoda}, keyword = {aflatoksin B1, zearalenon, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, broj bakterija, morfolo\v{s}ke osobine bakterija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prtenja\v{c}a, Jure}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {aflatoxin B1, zeralenon, lactic acid bacteria, bacterial count, morphological characteristics of bacteria}, title = {Effect of mycotoxins on parameters of lactic acid bacteria, potential starter cultures for the production of fermented foodstuffs}, keyword = {aflatoxin B1, zeralenon, lactic acid bacteria, bacterial count, morphological characteristics of bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font