Pregled bibliografske jedinice broj: 896261
Ekološki uvjeti proizvodnje i elementi tehnologije uzgoja krumpira, mrkve i špinata
Ekološki uvjeti proizvodnje i elementi tehnologije uzgoja krumpira, mrkve i špinata, 1989. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 896261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki uvjeti proizvodnje i elementi tehnologije uzgoja krumpira, mrkve i špinata
(Ecological conditions of production and growing systems of potato, carrot and spinach)
Autori
Lešić, Ružica ; Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka
Izvornik
Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
1989
Ključne riječi
krumpir, mrkva, špinat, ekološki uvjeti proizvodnje (klima, tlo), rokovi uzgoja, obrada i gnojidba tla, sjetva i sadnja, njega usjeva, tehnološka zrelost, berba, postupci poslije berbe
(potato, carrot, spinach, ecological conditions of production (climate, soils), growing terms, soil tillage and fertilization, sowing and planting, cultivation methods, maturity, harvest, postharvest procedures)
Sažetak
RO "Prehrana" iz Gline prihvatila se organizacijom proizvodnje sirovina za Tvornicu dječje hrane "Pliva". Za tu potrebu izrađena Studija valorizira agroekološke uvjete za uzgoj krumpira, mrkve i špinata. Detaljno su prikazani ambijetalni čimbenici klime na temelju višegodišnjih podataka iz meteorološke postaje Topusko. Značajke tala prikazane su na temelju pedološke karte Hrvatske (1:50.000) i laboratorijskih analiza uzoraka tla s površina potencijalnih proizvođača povrća. Također, ocjenjena je i biogenost tla temeljem mikrobioloških analiza. Opisane su mjere uređenja tla za planiranu proizvodnju povrća, navedeni su sistemi biljne proizvodnje. Za krumpir, mrkvu i špinat detaljno su navedeni zahtjevi kultura prema klimi i tlu te je opisana pogodnost klime i tala općine Glina za njihov uzgoj. Navedeni su mogući rokovi uzgoja i odabir sortimenta. Prikazane su: priprema tla (obrada, gnojidba), sadnja krumpira i sjetva mrkve i špinata, mjere njege (kultivacija, prihrana, zaštita od biljnih štetočinja), tehnološka zrelost i berba te postupci poslije berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
"Ekološki uvjeti proizvodnje i elementi tehnologije uzgoja krumpira, mrkve i špinata" (str. 174-225) je dio "Agroekološke studije sa sistemima biljne proizvodnje za proizvodnju sirovina za Tvornicu dječje hrane na području općine Glina" koju je naručila RO "Prehrana" iz Gline (str. 1-230) (koordinator Anđelko Butorac).
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb