Pregled bibliografske jedinice broj: 895938
Ekstrakcija eteričnog ulja i koncentrata iz smilja
Ekstrakcija eteričnog ulja i koncentrata iz smilja, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 895938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija eteričnog ulja i koncentrata iz smilja
(Extraction of essential oil and absolute from Immortelle)
Autori
Kosir, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
64
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
Immortelle, Helichrysum italicum, ekstrakcija, eterično ulje, destilacija
(Immortelle, Helichrysum italicum, extraction, essential oil, distillation)
Sažetak
Prirodni proizvodi sve više dobivaju na važnosti zahvaljujući porastu značaja „zelene kemije“, a zbog svoje raznovrsnosti predstavljaju ogroman potencijal za razvoj novih i naprednijih proizvoda. Posebna pažnja okrenuta je prema eteričnim uljima dobivenima iz raznih biljaka. Zbog raznovrsnosti spojeva koji se u njima nalaze, te dokazanim ljekovitim učincima, eterična ulja su od velike važnosti za industrije okusa i mirisa, te farmaceutsku, prehrambenu i kozmetičku industriju. U ovom radu ispitivane su različite metode i uvjeti ekstrakcije na izdvajanje eteričnog ulja i koncentrata iz smilja s područja Zapadne Hercegovine. Također je izvršena karakterizacija dobivenog ulja. Korištene metode su hidrodestilacija, vakuum destilacija, soxhlet ekstrakcija, te maceracija. Iz dobivenih rezultata utvrđeno je da je hidrodestilacija učinkovitija metoda za dobivanje eteričnog ulja u usporedbi s vakuum destilacijom, te da je soxhlet ekstrakcija učinkovitija od maceracije za dobivanje koncentrata. Također je ustanovljeno da maseno iskorištenje i sastav uvelike ovise o mjesecu berbe, te o količini proteklog vremena između branja i ekstrakcije ulja. Karakterizacijom dobivenog ulja utvrđeno je da se ono sastoji prvenstveno od seskviterpena, pretežno β- Himakalena, β-Selinena, α-Selinena i kariofilena, te estera i alkohola, ponegdje uz manji udio monoterpena. Udio neril acetata, kao jednog od pokazatelja kvalitete smilja opada sa starosti ubranog smilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Aleksandra Sander
(mentor)