Pregled bibliografske jedinice broj: 895919
Ekstrakcija ulja iz biljaka
Ekstrakcija ulja iz biljaka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 895919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija ulja iz biljaka
(Extraction of oils from plants)
Autori
Rimac, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
bademovo ulje, lješnjakovo ulje, orahovo ulje, Soxhletova ekstrakcija, suncokretovo ulje
(almond oil, hazelnut oil, Soxhlet extraction, sunflower oil, walnut oil)
Sažetak
Proces ekstrakcije se često koristi u kemijskoj i farmaceutskoj, a nešto rjeđe u prehrambenoj industriji. U ovom radu je opisano dobivanje ulja iz sjemena oraha, lješnjaka, badema i suncokreta, i to sirovina domaćeg i industrijskog porijekla. Proces se odvijao pomoću Soxhletovog ekstraktora, koristeći organska otapala n-heksan i n-heptan. Iako je prinos na ulju prilikom ekstrakcije otapalom veći nego kod drugih postupaka dobivanja ulja, kao što su centrifugiranje i prešanje, ona se nešto rjeđe koristi zbog lošijih ekoloških karakteristika. Cilj samog rada je bio utvrditi efikasnost same ekstrakcije ovisno o vrsti, porijeklu sirovine, korištenom otapalu te vremenu trajanja procesa. Ekstrahiranom ulju je određena gustoća i viskoznost. Eksperimentom se n-heksan pokazao kao bolje otapalo u većini slučajeva. Uzorci domaćeg uzgoja su sadržavali nešto manje ulja od uzoraka industrijskog porijekla, ali je određivanjem udjela slobodnih masnih kiselina utvrđeno da su oni bolje kvalitete. Proces ekstrakcije je u prosjeku je trajao 20, do maksimalnih 30 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Aleksandra Sander
(mentor)