Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895917

Sušenje biljaka infracrvenim zračenjem


Antonije Košćak, Mihael
Sušenje biljaka infracrvenim zračenjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 895917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sušenje biljaka infracrvenim zračenjem
(Infrared drying of plants)

Autori
Antonije Košćak, Mihael

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2017

Stranica
80

Mentor
Sander, Aleksandra

Ključne riječi
infracrveno sušenje, kinetika sušenja, matematički modeli, povrće
(drying kinetics, infrared drying, mathematical models, vegetables)

Sažetak
Sušenje je jedna od najstarijih i najraširenijih metoda konzerviranja hrane koja posljednjih godina znatno dobiva na važnosti zbog porasta otpora društva prema kemijski konzerviranim prehrambenim proizvodima. Naime, sušenjem se dobiva higijenski i zdrastveno ispravan proizvod očuvane kakvoće i produljenog vijeka trajanja bez dodavanja raznovrsnih kemijskih konzervansa. Temeljni zadatak sušenja je ostvariti sadržaj vode u proizvodu pri kojemu se zaustavljaju procesi truljenja deaktivacijom mikroorganizama i enzima te onemogućavanjem pojedinih biokemijskih i kemijskih reakcija, a da pri tome taj proizvod ostane neoštećen kako bi se rehidratacijom mogao vratiti u početno stanje. Proces sušenja se odvija u sušionicima koji na razne načine mogu proizvodu dovoditi energiju potrebnu za isparavanje vlage. Najzastupljeniji su konvekcijski sušionici u kojima se proizvod suši u struji toplog zraka. Takvi sušionici imaju brojne nedostatke kao visoku potrošnju energije, neravnomjerno zagrijavanje i dugo vrijeme sušenja. Zbog toga se posljednjih godina ulažu veliki napori u istaživanje novih, modernijih sušionika. Jedan od takvih neistraženih sušionika je infracrveni sušionik. U ovom je radu istražen utjecaj temperature na kinetiku sušenja različitog povrća (list peršina, korijen peršina, celer, mrkva, paprika, poriluk) u infracrvenom sušioniku. Kinetičke krivulje sušenja opisane su odabranim matematičkim modelima, a parametri modela korelirani su uvjetima sušenja i geometrijom uzoraka. Karakteristične boje i oblici dobivenih uzoraka uspoređeni su s uzorcima paralelno osušenima u komercijalnom konvekcijskom sušioniku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Sander (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antonije Košćak, Mihael
Sušenje biljaka infracrvenim zračenjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Antonije Košćak, M. (2017) 'Sušenje biljaka infracrvenim zračenjem', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antonije Ko\v{s}\'{c}ak, Mihael}, year = {2017}, pages = {80}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, matemati\v{c}ki modeli, povr\'{c}e}, title = {Su\v{s}enje biljaka infracrvenim zra\v{c}enjem}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, matemati\v{c}ki modeli, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antonije Ko\v{s}\'{c}ak, Mihael}, year = {2017}, pages = {80}, keywords = {drying kinetics, infrared drying, mathematical models, vegetables}, title = {Infrared drying of plants}, keyword = {drying kinetics, infrared drying, mathematical models, vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font