Pregled bibliografske jedinice broj: 895681
Kut dilatacije
Kut dilatacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Geotehnički fakultet, Varaždin
CROSBI ID: 895681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kut dilatacije
(Angle of dilatation)
Autori
Romić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Geotehnički fakultet
Mjesto
Varaždin
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Petrović, Igor
Ključne riječi
dilatacija, rahli pijesak, zbijeni pijesak, posmična čvrstoća, kut dilatacije
(dilatation, loose sand, dense sand, shear strength, angle of dilatation)
Sažetak
Tlo je trofazni materijal te se sastoji od zrna i čestica koja tvore skelet tla i od pora koje mogu biti ispunjene tekućinom i/ili zrakom. Različita tla imaju različitu strukturu i zbijenost. Struktura tla može biti koherentna ili nekoherentna te različite zbijenosti ovisno o raspodjeli zrnaca tla. Za potrebe rada korišteno je samo nekoherento ili krupnozrnato tlo u rahlom i zbijenom obliku. Tla se svrstavaju u grupe sličnih svojstava klasifikacijom. Klasifikacija nekoherentnog tla vrši se prema njegovom granulometrijskom sastavu koji predstavlja raspodjelu čestica tla po veličini, a sastav se uobičajeno prikazuje granulometrijskim dijagramom. Jedno od najvažnijih inženjerskih svojstava tla je posmična čvrstoća, a to je vrijednost posmičnog naprezanja u trenutku sloma, duž klizne plohe unutar mase tla. U laboratoriju se određuje u uređaju za izravni posmik. S obzirom da se ne ponašaju sva tla jednako nakon što su podvrgnuta posmičnim silama opisane su razlike u ponašanju rahlog i zbijenog nekoherentnog tla istih granulometrijskih svojstava. Uzorci ovih tala postupno se deformiraju djelovanjem jednake posmične deformacije na svaki od njih. Ispitivanja pokazuju da prilikom smicanja pijeska dolazi do značajne promjene volumena ugrađenih uzoraka, pri čemu se početno zbijeni uzorci razrahljuju, a rahli uzorci zbijaju. Do promjene volumena dolazi zbog zrnate strukture pijeska za koju je karakteristično da prilikom smicanja nužno dolazi do preraspodjele zrna u zoni smicanja, čime se mijenja volumen početne strukture. Ta pojava naziva se dilatacija. U ovom radu prikazan je postupak određivanja kuta dilatacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanosti