Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895560

PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE


Rupić, Ante
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 895560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE
(PROŠEK PRODUCTION IN DALMATIA 2000.- 2016. YEAR)

Autori
Rupić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
23

Mentor
Andabaka, Željko

Ključne riječi
Dalmacija, prošek, prosušeno grožđe, desertno vino
(Dalmatia, prošek, dry grapes, dessert wine)

Sažetak
U Dalmaciji se prošek proizvodi stoljećima. To je proizvod nastao preradom prosušenog grožđa. Iz doba Rimskog carstva postoje saznanja o proizvodnji prošeka. U prošlosti se proizvodio na tradicionalan način koji je prilično bio pod utjecajem vanjskih faktora. Iako je proizvodnja bila teška i rizična, prošek u prošlosti bio je cijenjen po cijelom svijetu. Napretkom tehnologije u vinogradarstvu i vinarstvu usavršena je i tehnologija proizvodnje prošeka. Međutim, količine prošeka koje se proizvode u današnje vrijeme manje su od onih iz sredine 19. stoljeća, zlatnog doba vinogradarstva u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2000. do 2016. godine smanjuju se količine proizvedenog prošeka. Od proizvedenog prošeka većina je po kakvoći desertno kvalitetno vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla, a jedan mali dio desertno vrhunsko vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Ti podaci pokazuju da potencijal Dalmacije za proizvodnju prošeka nije dovoljno iskorišten, jer postoje idealni uvjeti za proizvodnju grožđa visoke kakvoće, koje bi dalo prošek vrhunske kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rupić, Ante
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rupić, A. (2017) 'PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rupi\'{c}, Ante}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {Dalmacija, pro\v{s}ek, prosu\v{s}eno gro\v{z}\dje, desertno vino}, title = {PROIZVODNJA PRO\v{S}EKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE}, keyword = {Dalmacija, pro\v{s}ek, prosu\v{s}eno gro\v{z}\dje, desertno vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rupi\'{c}, Ante}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {Dalmatia, pro\v{s}ek, dry grapes, dessert wine}, title = {PRO\v{S}EK PRODUCTION IN DALMATIA 2000.- 2016. YEAR}, keyword = {Dalmatia, pro\v{s}ek, dry grapes, dessert wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font