Pregled bibliografske jedinice broj: 895560
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA PROŠEKA U DALMACIJI 2000-2016. GODINE
(PROŠEK PRODUCTION IN DALMATIA 2000.- 2016. YEAR)
Autori
Rupić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Andabaka, Željko
Ključne riječi
Dalmacija, prošek, prosušeno grožđe, desertno vino
(Dalmatia, prošek, dry grapes, dessert wine)
Sažetak
U Dalmaciji se prošek proizvodi stoljećima. To je proizvod nastao preradom prosušenog grožđa. Iz doba Rimskog carstva postoje saznanja o proizvodnji prošeka. U prošlosti se proizvodio na tradicionalan način koji je prilično bio pod utjecajem vanjskih faktora. Iako je proizvodnja bila teška i rizična, prošek u prošlosti bio je cijenjen po cijelom svijetu. Napretkom tehnologije u vinogradarstvu i vinarstvu usavršena je i tehnologija proizvodnje prošeka. Međutim, količine prošeka koje se proizvode u današnje vrijeme manje su od onih iz sredine 19. stoljeća, zlatnog doba vinogradarstva u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2000. do 2016. godine smanjuju se količine proizvedenog prošeka. Od proizvedenog prošeka većina je po kakvoći desertno kvalitetno vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla, a jedan mali dio desertno vrhunsko vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Ti podaci pokazuju da potencijal Dalmacije za proizvodnju prošeka nije dovoljno iskorišten, jer postoje idealni uvjeti za proizvodnju grožđa visoke kakvoće, koje bi dalo prošek vrhunske kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)