Pregled bibliografske jedinice broj: 895494
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(PACKAGING FOR FOOD OF ANIMAL ORIGIN)
Autori
Tkalec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2017
Stranica
50
Mentor
Cvrtila, Željka
Ključne riječi
ambalaža, sigurnost hrane
(pacaging, food safety)
Sažetak
Ambalaža za pakiranje hrane animalnog podrijetla treba imati zaštitnu, skladišno-transportnu, prodajnu i uporabnu funkciju. Kvalitetna ambalaža štiti hranu od kontaminacije i oštećenja kroz cijeli distribucijski lanac, a pritom čuva izvornu kvalitetu hrane. Izbor ambalažnog materijala utječe na svojstva, kvalitetu i cijenu ambalaže. Ambalažu dijelimo prema osnovnoj sirovini od koje je proizvedena, pa tako razlikujemo metalnu, staklenu, polimernu, papirnatu, kartonsku, drvenu, višeslojnu (kombiniranu) i neke druge vrste ambalaže. Metalnu, staklenu i polimernu ambalažu koristimo za pakiranje hrane koja je lako kvarljiva jer su upotrjebljeni ambalažni materijali čvrsti i nepropusni za vlagu i plinove. Papir i karton koriste se za pakiranje hrane koja nije podložna kvarenju u prisustvu kisika. Višeslojna (kombinirana) ambalaža ima točno definirane slojeve od raznih materijala kako bi se poboljšala svojstva homogenih ambalažnih materijala i kako bi na taj način osigurali bolju zaštitu upakiranoj hrani. Od novijih tehnologija danas koristimo jestivu i aktivnu ambalažu. Vrlo bitan čimbenik u odabiru ambalažnog materijala je njegova ekološka prihvatljivost odnosno njegov utjecaj na okoliš. Najpovoljnija je razgradiva ambalaža koja se degradira pod utjecajem vlage, kisika, elektromagnetskog zračenja i biološkog utjecaja.
Izvorni jezik
Hrvatski