Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895494

AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA


Tkalec, Kristina
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 895494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(PACKAGING FOR FOOD OF ANIMAL ORIGIN)

Autori
Tkalec, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.09

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Cvrtila, Željka

Ključne riječi
ambalaža, sigurnost hrane
(pacaging, food safety)

Sažetak
Ambalaža za pakiranje hrane animalnog podrijetla treba imati zaštitnu, skladišno-transportnu, prodajnu i uporabnu funkciju. Kvalitetna ambalaža štiti hranu od kontaminacije i oštećenja kroz cijeli distribucijski lanac, a pritom čuva izvornu kvalitetu hrane. Izbor ambalažnog materijala utječe na svojstva, kvalitetu i cijenu ambalaže. Ambalažu dijelimo prema osnovnoj sirovini od koje je proizvedena, pa tako razlikujemo metalnu, staklenu, polimernu, papirnatu, kartonsku, drvenu, višeslojnu (kombiniranu) i neke druge vrste ambalaže. Metalnu, staklenu i polimernu ambalažu koristimo za pakiranje hrane koja je lako kvarljiva jer su upotrjebljeni ambalažni materijali čvrsti i nepropusni za vlagu i plinove. Papir i karton koriste se za pakiranje hrane koja nije podložna kvarenju u prisustvu kisika. Višeslojna (kombinirana) ambalaža ima točno definirane slojeve od raznih materijala kako bi se poboljšala svojstva homogenih ambalažnih materijala i kako bi na taj način osigurali bolju zaštitu upakiranoj hrani. Od novijih tehnologija danas koristimo jestivu i aktivnu ambalažu. Vrlo bitan čimbenik u odabiru ambalažnog materijala je njegova ekološka prihvatljivost odnosno njegov utjecaj na okoliš. Najpovoljnija je razgradiva ambalaža koja se degradira pod utjecajem vlage, kisika, elektromagnetskog zračenja i biološkog utjecaja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tkalec, Kristina
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Tkalec, K. (2017) 'AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tkalec, Kristina}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, title = {AMBALA\v{Z}A ZA PAKIRANJE HRANE AMBALA\v{Z}A ZA PAKIRANJE HRANE \v{Z}IVOTINJSKOG PODRIJETLA}, keyword = {ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tkalec, Kristina}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {pacaging, food safety}, title = {PACKAGING FOR FOOD OF ANIMAL ORIGIN}, keyword = {pacaging, food safety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font