Pregled bibliografske jedinice broj: 895442
KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA
KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA
(COMPARISON OF FREE RANGE AND CAGED POULTRY RAISING SYSTEMS ON EGG QUALITY)
Autori
Maroje Ivanković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
44
Mentor
Cvrtila, Željka
Ključne riječi
uzgoj kokoši, kvaliteta jaja
(poultry raising, egg quality)
Sažetak
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u objektima s konvencionalnim kavezima u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u obogaćenim kavezima i na slobodan način.
Izvorni jezik
Hrvatski