Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895056

Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi


Vrbančić, Marijana; Janječić, Zlatko
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2017), 1; 41-48 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, ostalo)


CROSBI ID: 895056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi
(Impact of nutrigenomics on productivity and quality in poultry meat and eggs)

Autori
Vrbančić, Marijana ; Janječić, Zlatko

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58 (2017), 1; 41-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, ostalo

Ključne riječi
nutrigenomika ; hranidba ; proizvodnja ; kvaliteta mesa i jaja peradi
(nutrigenomics ; nutrition ; production ; quality in poultry meat and eggs)

Sažetak
Razvojem metoda molekularne biologije, biotehnologije i bioinformatike te mapiranjem genoma peradi, postoji mogućnost proučavanja utjecaja hranidbe na organizam peradi na molekularnoj razini. Također, postoji mogućnost da se istraživanja s jednog gena i njegovih produkata prošire na istraživanja svih gena, proteina i metabolita, s ciljem dobivanja podataka koji se mogu povezati s ostalim biološkim elementima prisutnim u određenom organizmu. Cilj ovoga rada bio je prikazati na koji način nutrigenomika može utjecati na efikasniju proizvodnju i kvalitetu mesa i jaja peradi. Nutrigenomika je dvosmjerna interakcija pojedinih gena i specifičnih hranjivih tvari, koja može izmijeniti ekspresiju gena i, u konačnici, transkripciju enzima ili drugog proteina. U genetici, ekspresija gena je najosnovnija razina na kojoj genotip utječe na formiranje fenotipa, a hranidba pak predstavlja ključan čimbenik koji utječe na zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost kod peradi. Nutrigenomika omogućuje uvid u osnovne metaboličke mehanizme koji kontroliraju metabolizam peradi. Njen napredak je važan za brojne aspekte bitne za proizvodnju, zdravlje i dobrobit peradi. Cilj nutrigenomike je odrediti utjecaje uobičajenih sastojaka hrane na genom peradi i povezati različite fenotipove razlikama na staničnoj i genskoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vrbančić, Marijana; Janječić, Zlatko
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2017), 1; 41-48 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, ostalo)
Vrbančić, M. & Janječić, Z. (2017) Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (1), 41-48.
@article{article, author = {Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko}, year = {2017}, pages = {41-48}, keywords = {nutrigenomika, hranidba, proizvodnja, kvaliteta mesa i jaja peradi}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi}, keyword = {nutrigenomika, hranidba, proizvodnja, kvaliteta mesa i jaja peradi} }
@article{article, author = {Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko}, year = {2017}, pages = {41-48}, keywords = {nutrigenomics, nutrition, production, quality in poultry meat and eggs}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Impact of nutrigenomics on productivity and quality in poultry meat and eggs}, keyword = {nutrigenomics, nutrition, production, quality in poultry meat and eggs} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font