Pregled bibliografske jedinice broj: 895056
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2017), 1; 41-48 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, ostalo)
CROSBI ID: 895056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi
(Impact of nutrigenomics on productivity and quality in poultry meat and eggs)
Autori
Vrbančić, Marijana ; Janječić, Zlatko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58
(2017), 1;
41-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, ostalo
Ključne riječi
nutrigenomika ; hranidba ; proizvodnja ; kvaliteta mesa i jaja peradi
(nutrigenomics ; nutrition ; production ; quality in poultry meat and eggs)
Sažetak
Razvojem metoda molekularne biologije, biotehnologije i bioinformatike te mapiranjem genoma peradi, postoji mogućnost proučavanja utjecaja hranidbe na organizam peradi na molekularnoj razini. Također, postoji mogućnost da se istraživanja s jednog gena i njegovih produkata prošire na istraživanja svih gena, proteina i metabolita, s ciljem dobivanja podataka koji se mogu povezati s ostalim biološkim elementima prisutnim u određenom organizmu. Cilj ovoga rada bio je prikazati na koji način nutrigenomika može utjecati na efikasniju proizvodnju i kvalitetu mesa i jaja peradi. Nutrigenomika je dvosmjerna interakcija pojedinih gena i specifičnih hranjivih tvari, koja može izmijeniti ekspresiju gena i, u konačnici, transkripciju enzima ili drugog proteina. U genetici, ekspresija gena je najosnovnija razina na kojoj genotip utječe na formiranje fenotipa, a hranidba pak predstavlja ključan čimbenik koji utječe na zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost kod peradi. Nutrigenomika omogućuje uvid u osnovne metaboličke mehanizme koji kontroliraju metabolizam peradi. Njen napredak je važan za brojne aspekte bitne za proizvodnju, zdravlje i dobrobit peradi. Cilj nutrigenomike je odrediti utjecaje uobičajenih sastojaka hrane na genom peradi i povezati različite fenotipove razlikama na staničnoj i genskoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci