Pregled bibliografske jedinice broj: 895011
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA
(COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS IN BOTTOM AND TOP FERMENTED BEER)
Autori
Stegnjaić, Uglješa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.07
Godina
2017
Stranica
54
Mentor
Božidar, Šantek
Neposredni voditelj
Trontel, Antonija
Ključne riječi
pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, različite kromatografske tehnike
(bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques)
Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje ale i lager piva u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. Sladovina za obje vrste piva proizvedena je infuzijskim postupkom uz primjenu usipka standardnog sastava. Za proizvodnju ale piva korišten je kvasac Saccharomyces cerevisiae (tip SafAleTM US-05) odnosno Saccharomyces pastorianus za proizvodnju lager piva. Tijekom procesa glavnog i naknadnog vrenja praćena je promjena koncentracije sastojaka sladovine kao i sinteza glavnih (etanol, CO2, glicerol) i sporednih (esteri, viši alkoholi, acetaldehid) proizvoda procesa alkoholnog vrenja. Na osnovi rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da oba piva dobivena u ovom istraživanju odgovaraju standardima kvalitete zahtijevane za obje vrste piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonija Trontel
(mentor)