Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895011

USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA


Stegnjaić, Uglješa
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 895011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA
(COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS IN BOTTOM AND TOP FERMENTED BEER)

Autori
Stegnjaić, Uglješa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.07

Godina
2017

Stranica
54

Mentor
Božidar, Šantek

Neposredni voditelj
Trontel, Antonija

Ključne riječi
pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, različite kromatografske tehnike
(bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje ale i lager piva u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. Sladovina za obje vrste piva proizvedena je infuzijskim postupkom uz primjenu usipka standardnog sastava. Za proizvodnju ale piva korišten je kvasac Saccharomyces cerevisiae (tip SafAleTM US-05) odnosno Saccharomyces pastorianus za proizvodnju lager piva. Tijekom procesa glavnog i naknadnog vrenja praćena je promjena koncentracije sastojaka sladovine kao i sinteza glavnih (etanol, CO2, glicerol) i sporednih (esteri, viši alkoholi, acetaldehid) proizvoda procesa alkoholnog vrenja. Na osnovi rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da oba piva dobivena u ovom istraživanju odgovaraju standardima kvalitete zahtijevane za obje vrste piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stegnjaić, Uglješa
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stegnjaić, U. (2017) 'USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stegnjai\'{c}, Uglje\v{s}a}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, razli\v{c}ite kromatografske tehnike}, title = {USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA}, keyword = {pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, razli\v{c}ite kromatografske tehnike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stegnjai\'{c}, Uglje\v{s}a}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques}, title = {COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS IN BOTTOM AND TOP FERMENTED BEER}, keyword = {bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font