Pregled bibliografske jedinice broj: 895004
Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru
Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru
(LACTIC ACID PRODUCTION FROM WHEAT STRAW HYDROLYSATES FROM ALKALI PRETREATMENT IN HIGH-PRESSURE REACTOR)
Autori
Vidović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2017
Stranica
75
Mentor
Božidar, Šantek
Neposredni voditelj
Trontel, Antonija
Ključne riječi
Lactobacillus amylovorus, pšenična slama, predobrada lužinom u visokotlačnom reaktoru, enzimska hidroliza, celulaze, b-glukozidaza, fermentacija, mliječna kiselina
(Lactobacillus amylovorus, wheat straw, alkali pretreatment in high-pressure reactor, enzymatic hydrolysis, cellulase, fermentation, lactic acid)
Sažetak
Otpadne lignocelulozne sirovine, u odnosu na šećerne i škrobne sirovine koje se uvelike koriste za prehranu ljudi i životinja, predstavljaju održivu alternativu za proizvodnju biokemikalija kao što je mliječna kiselina. U ovom radu provedena je predobrada pšenične slame s 2 %-tnom natijevom lužinom u visokotlačnom reaktoru pri različitim temperaturama (120°C-210°C) i vremenima zadržavanja od 1 do 20 minuta. Nakon predobrade pšenične slame, dobivene su dvije faze (čvrsta i tekuća faza) te je određen njihov sastav. Čvrsta faza (predobrađena pšenična slama) koja se sastoji većinom od glukana (wglukan = 87, 36 %) korištena je za hidrolizu komercijalnim celulazama i b- glukozidazom izoliranim iz plijesni Aspergillus niger. Nakon optimizacije enzimske hidrolize, dobiveni hidrolizati korišteni su za proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Provedena je i simultana hidroliza s celulazama i b- glukozidazom iz plijesni A. niger i fermentacija predobrađene pšenične slame do mliječne kiseline pomoću L. amylovorus DSM 20531T, pri čemu su ostvareni ovi pokazatelji uspješnosti procesa: YP/S =0, 30 i 0, 33 g g-1, PrMK = 0, 23 i 0, 24 g L-1 h-1, μm = 0, 30 i 0, 31 h-1 (celulaze, celulaze + β-glukozidaza).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonija Trontel
(mentor)