Pregled bibliografske jedinice broj: 894976
Modeliranje promjena fizikalno-kemijskih svojstava piva tijekom skladištenja u različitoj ambalaži
Modeliranje promjena fizikalno-kemijskih svojstava piva tijekom skladištenja u različitoj ambalaži, 2017., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 894976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje promjena fizikalno-kemijskih svojstava
piva tijekom skladištenja u različitoj ambalaži
(Modeling of changes of physical and chemical
properties of beer during storage in different
packaging)
Autori
Gagula, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2017
Stranica
186
Mentor
Magdić, Damir
Neposredni voditelj
Horvat, Danijela
Ključne riječi
modeliranje ; fizikalno-kemijska svojstva , pivo ; skladištenje ; ambalaža
(modeling ; physicochemical properties , beer , storage ; packaging)
Sažetak
Fizikalno-kemijska i druga svojstva piva mogu biti izložena promjenama tijekom skladištenja, što pivo čini manje atraktivnim do tržišno neupotrebljivim. Cilj ovog istraživanja bio je statističkim analizama i metodama te matematičkim modelima opisati značajne promjene fizikalno-kemijskih svojstava svijetlog lager piva uskladištenoga tijekom šest mjeseci u različitoj ambalaži [staklena ambalaža, PET (polietilen-tereftalat), limenke i bačve]. Značajnije promjene tijekom skladištenja su zabilježene za vrijednosti: boje (CL), stabilnosti pjene (FO), otopljenog kisika (DO) i bistroće/mutnoće (HZ) piva, te lako hlapljivih komponenti: acetaldehida (ACE), dimetil sulfida (DMS), diacetila (DIA) i pentanodiona (PEN). Dat je prikaz usporedbe sličnosti promjena ukupnih analiziranih fizikalno-kemijskih svojstava i sastava piva (lako hlapljive komponente) u različitoj ambalaži preko koeficijenta korelacije (r) iz kojega je vidljivo da je najveća sličnost ukupnih promjena između piva u staklenoj ambalaži i bačvama. Najveće i najintenzivnije promjene zabilježene su kod piva u PET ambalaži. Promjene fizikalno-kemijskih svojstava piva koje su pokazale najveće varijabilnosti vrijednosti tijekom skladištenja, a i najznačajniji su pokazatelji fizikalno-kemijskih svojstava, opisane su modelima polinomne regresije (PR) s koeficijentima determinacije R2 = 1. Model je validiran (svijetlo lager pivo u PET ambalaži) pri čemu koeficijent korelacije (r) potvrđuje sličnost promjene za vrijednosti boje (CL), r = 0, 99, stabilnosti pjene (FO), r = 0, 94, bistroće (HZ), r = 0, 98 i gorčine (BI), r = 0, 59, između izmjerenih vrijednosti i vrijednosti dobivenih primjenom polinomnog modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek