Pregled bibliografske jedinice broj: 894920
Kakvoća plodova jagode ovisno o sorti i duljini čuvanja
Kakvoća plodova jagode ovisno o sorti i duljini čuvanja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća plodova jagode ovisno o sorti i duljini čuvanja
(Quality of strawberry fruit depending on sort and length of keeping/preserving)
Autori
Rubinić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
jagoda, kvaliteta ploda, čuvanje, kemijska svojstva
(strawberry, fruit quality, storage, chemical properties)
Sažetak
U ovom istraživanju cilj je bio utvrditi mogućnosti kratkoročnog čuvanja plodova sorata 'Clery' i 'Joly'. Plodovi su čuvani u normalnoj atmosferu na 0 °C u Laboratoriju zavoda za voćarstvo, 5 i 10 dana. U sorti 'Clery' uočavamo manji gubitak mase (kalo) nego u sorti 'Joly'. Sorta 'Clery'je imala veći sadržaj topljive suhe tvari (8, 87% nakon 5 dana i 8, 84% nakon 10 dana), a 'Joly' manji sadržaj (7, 17% nakon 5 dana i 6, 97% nakon 10 dana). Obje sorte su imale ukupnu kiselost 0, 71, tj . 0, 72%. Značajno veći omjer kod sorte 'Clery' rezultat je većeg sadržaja topljive suhe tvari u odnosu na sortu 'Joly'. Nakon berbe plodovi sorte 'Clery' su bili tamniji od plodova sorte 'Joly'. Kod sorata veću vrijednost (crveniju boju) imala je sorta 'Clery' (30, 06). Nakon 5 dana plodovi sorte 'Clery' su bili tamniji. Zaključujemo da je sorta 'Clery' dala bolje rezultate od sorte 'Joly'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb