Pregled bibliografske jedinice broj: 894917
Primjena zaštitnih folija u pakiranju voća
Primjena zaštitnih folija u pakiranju voća, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena zaštitnih folija u pakiranju voća
(Application of protective films in fruit packaging)
Autori
Koren, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
Kvaliteta voća, skladištenje, pakiranje, plastične folije, filmovi za pakiranje voća
(Fruit quality, storage, packaging, plastic films, packaging films)
Sažetak
Voće i povrće su važni dio ljudske prehrane jer su glavni izvori esencijalnih hranjivih tvari. Zbog sezonskog dospijeća voća oduvijek je istraživana mogućnost njihovog konzerviranja, odnosno očuvanja svojstava duži vremenski period. Opskrbljivanje tržišta svježim voćem je vrlo složeno i zahtijeva dosta znanja i primjenu određenih metoda, budući da se radi o robi koja je vrlo podložna promjenama izazvanim kako vanjskim tako i unutrašnjim faktorima. Razlikujemo više uvjeta skladištenja. Skladištenje u modificiranoj atmosferi, skladištenjem u hipobaričnoj atmosferi i mnoge druge. Zajedničko svim tim tehnikama jest da se obrada provodi kratko vrijeme. Hlađenje je najšire i najčešće primjenjivana metoda. Temperatura voća i povrća utječe na brzinu promjena i kvarenje. Kontrolirana i modificirana atmosfera koristi se u posljednjih sedamdeset do osamdeset godina, vremenom se usavršavala tehnologija, pa je nastalo pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Priprema voća za čuvanje započinje njihovom berbom koja treba biti pravovremena. Namirnice se pakiraju u malim količinama. Ambalažni materijali su različiti. Nema promjena početne modificirane atmosfere, filmovi koji se koriste za zatvaranje, nisu permeabilni. Ambalaža u koju se pakira voće je za pojedine vrste, sorte i klase propisana Pravilnikom o kvaliteti svježeg voća i povrća. Oblik i dimenzije ambalaže su propisani odgovarajućim standardima. Vreća za pakiranje voća ili povrća izrađena je od neprozirnog, fleksibilnog plastičnog materijala. Zbog problema gomilanja ambalažnog otpada, pojavila se potreba za samouništivim ambalažnim materijalima. Od biomaterijala proizvode se koekstrudirani filmovi, lijevani filmovi, folije za termoformiranje posudica i čaša, brizgani i puhani proizvodi. Glavna funkcija ambalaže je njegova sposobnost zaštite proizvoda od vanjskih utjecaja i očuvanje kvalitete samog proizvoda. Ambalaža može pomoći potrošačima da identificiraju proizvode i marke, skrenuti pozornost na proizvod i daje relevantne informacije o samom proizvodu i njegovoj upotrebi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)