Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 894523

Crna slavonska svinja


Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir
Crna slavonska svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 4; 222-230 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 894523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Crna slavonska svinja
(Black Slavonian pig)

Autori
Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 4; 222-230

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje, pasmine, crna slavonska svinja
(pigs, breeds, Black Slavonian pig)

Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina čiji nastanak datira iz druge polovine 19 stoljeća. Stvorio ju je grof Pfeier križanjima krmača Crne Mangalice s Berkšir nerastima, a križanci su povremeno popravljani križanjem s Poland China nerastima. Do 1950-tih Crna slavonska svinja bila je najraširenija pasmina u Slavoniji i uvelike se koristila za proizvodnju masti i tradicionalnih mesnih proizvoda. Uvođenjem modernih pasmina i križanaca, broj Crnih slavonskih svinja drastično se smanjio te je tijekom 1990-tih opstanak pasmine postao ugrožen. Kao rezultat poduzetih mjera zaštite i državnih poticaja efektivna populacija dosta se povećala posljednjih godina te je u 2008. godini brojala 78 nerasta i 669 krmača. Pasmina je dobro prilagođena za držanje na otvorenom i tradicionalni sustav uzgoja koji uključuje iskorištavanje pašnjaka i šumskih ispaša uz prihranu malim količinama žitarica. Veličina legala je mala, u prosjeku 7 do 8 prasadi. Tovne sposobnosti također su skromne uz niske dnevne priraste i visok udio masti u trupu. Međutim, pasmina se odlikuje dobrom kakvoćom mesa uz posebice visok udio intramuskularne masnoće (6- 7%) i visoku vrijednost mesnih prerađevina. Povećanje proizvodnje i razvoj tržišta tradicionalnih mesnih proizvoda, kao što je Slavonski kulen, može u budućnosti predstavljati najbolji put za dugoročno očuvanje Crne slavonske pasmine kao sastavnog dijela biološke raznolikosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Krešimir Salajpal (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Luković, Zoran; Salajpal, Krešimir
Crna slavonska svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 4; 222-230 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Karolyi, D., Luković, Z. & Salajpal, K. (2010) Crna slavonska svinja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (4), 222-230.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Lukovi\'{c}, Zoran and Salajpal, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {222-230}, keywords = {svinje, pasmine, crna slavonska svinja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Crna slavonska svinja}, keyword = {svinje, pasmine, crna slavonska svinja} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Lukovi\'{c}, Zoran and Salajpal, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {222-230}, keywords = {pigs, breeds, Black Slavonian pig}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Black Slavonian pig}, keyword = {pigs, breeds, Black Slavonian pig} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font