Pregled bibliografske jedinice broj: 894517
Hranidba svinja u ekološkoj poljoprivredi
Hranidba svinja u ekološkoj poljoprivredi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba svinja u ekološkoj poljoprivredi
(Feeding pigs in organic agriculture)
Autori
Petričević, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Luković, Zoran
Ključne riječi
ekološko svinjogojstvo, dobrobit svinja, visokovrijedne namirnice
(organic pig breeding, pig welfare, high quality food)
Sažetak
Ekološki uzgoj svinja temelji se na držanju pojedinih kategorija svinja u što prirodnijem i prostranijem okolišu uz veće mogućnosti kretanja, što pozitivno djeluje na ponašanje životinja, njihovo zdravlje i dobrobit. Svinje se mogu hraniti ekološki proizvedenom hranom s vlastitog gospodarstva ili kupljenom hranom s drugog gospodarstva koje se bavi ekološkom proizvodnjom. Kombinacija paše i žira dovodi do povećavanja antioksidacijskog kapaciteta i sadržaja masnih kiselina u polovicama. U ekološkoj proizvodnji nije dopuštena uporaba mesnog brašna, koštanog brašna i genetski modificirane hrane te tvari kojima se potiče rast i proizvodnja, antibiotici, kokcidiostatici, stimulatori rasta. Hrana i svježa voda trebaju biti dostupni životinjama cijeli dan. Ekološko svinjogojstvo omogućuje proizvodnju visokovrijednih namirnica u prehrani ljudi jer se životinje hrane ekološki proizvedenom hranom, što mesu daje svojstven okus i primjerenu kakvoću bez primjene kemijskih spojeva i aditiva u preradi mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)