Pregled bibliografske jedinice broj: 894497
Morfološka i fenološka svojstva brokule
Morfološka i fenološka svojstva brokule, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka i fenološka svojstva brokule
(Morphological and phenological properties of broccoli)
Autori
Burica, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica Plenck., masa, promjer, prinos
(Brassica oleracea L. var. italica Plenck., mass, diameter, yield)
Sažetak
Mnogobrojna istraživanja posljednjih trideset godina potvrdila su da se brokula, u usporedbi s najčešće konzumiranim kupusnjačama, ističe svojom hranidbenom i zdravstvenom vrijednosti. Hibridne sorte brokule dostupne na tržištu razlikuju se morfološkim (masa, promjer, kompaktnost cvata, dužina i promjer stapke) i fenološkim (ranozrelost i dužina berbe) svojstvima. Ovisno o sorti, razdoblje od sadnje do berbe može trajati 60 do 200 dana. Prosječni europski prinos brokule u rasponu je 10 do 13 t/ha. Prema rezultatima uzgoja brokule u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske prinos vršnog cvata u proljetnom roku može varirati od 8, 5 do 11, 3 t/ha, odnosno, od 8, 9 do 19, 9 t/ha u jesenskom roku. No, u jesenskom roku uzgoja, u kojem su povoljniji za produkciju postranih cvatova, moguće je ostvariti i veći ukupan prinos (11 do 20 t/ha).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)