Pregled bibliografske jedinice broj: 894488
Pospješivanje povrća
Pospješivanje povrća, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pospješivanje povrća
(Forcing of vegetables)
Autori
Isaković, Najra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
Asparagus officinalis L., Cichorium intybus var. foliosum Hegi., Rheum rhabarbarum Pall.
Sažetak
Pospješivanjem povrća moguće je ostvariti raniju dostupnost pojedinih vrsta na tržištu i produžiti njihovu sezonu uzgoja te tako obogatiti ponudu povrća tijekom zimskih mjeseci. Prema literaturnim podacima najčešće se pospješuju radič, šparoga i rabarbara. Pospješivanje započinje prekidom dormantnosti, odnosno, izlaganjem korijena radiča, rizoma rabarbare ili podanka šparoge određenom razdoblju niskih temperatura. Biljke se pospješuju u kontroliranim komorama ili zasjenjenim zaštićenim prostorima s mogućnosti regulacije temperature i relativne vlage zraka. Osim produženja izvansezonske potrošnje povrća, pospješivanjem se nastoji poboljšati kvaliteta te morfološka svojstva povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)