Pregled bibliografske jedinice broj: 894483
Koristi i namjena koza
Koristi i namjena koza, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koristi i namjena koza
(Benefits and purpose of goats)
Autori
Pavlović, Alan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Prpić, Zvonimir
Ključne riječi
kozje meso, kozje mlijeko, kozje vlakno
(goat milk, goat meat, goat fibre)
Sažetak
Čovjek od davnina uzgaja koze. Najveći broj koza uzgaja se u Africi i Aziji za meso i mlijeko. Sve više pristupa se melioraciji s ciljem značajnijeg poboljšanja njezinih proizvodnih osobina. Kozje meso, pogotovo jaretina sve se više konzumira zbog malog udjela masnoća i kolesterola, bogato je bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Kozje mlijeko sadrži znatno manje suhe tvari, masti i pepela u odnosu na ovčje mlijeko. Iako je svojim kemijskim sastavom slično kravljem, ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred njim. Njihovo vlakno, najviše mohair i kašmir, po gospodarskoj važnosti je odmah iza mesa i mlijeka. Koristi se za izradu sagova, umjetnog krzna, mušku i žensku odjeću visoke kvalitete. Kozja koža smatra se najcjenjenijom od svih vrsta koža proizvedenih od domaćih životinja, koristi za izradu raznih odjevnih predmeta. Kozji gnoj vrlo je koristan proizvod, osobito onaj dobiven stajskim načinom držanja. Koze su vrlo skromne u pogledu hranidbe i uvjeta držanja, otporne su na bolesti, s obzirom da su inteligentne i mirne lako se dresiraju i navikavaju na eksperimentalne tretmane. Prilagođene su kretanju po strmom i krševitom području gdje iskorištavaju oskudnu vegetaciju i "čiste" teren.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)