Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 894414

Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže


Božić, Lucija
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 894414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže
(The nutritive value of corn silage)

Autori
Božić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
25

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
kukuruzna silaža, NIR spetroskopija, hranjivost kukuruzne silaže
(maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value)

Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza predstavlja najvažniju silažnu kulturu koja se koristi kao glavno voluminozno krmivo u hranidbi visokomliječnih krava. Siliranje je način konzerviranja biljaka i njihovih nusproizvoda vlažnim putem. Postiže se fermentacijom pomoću mikroorganizama bez prisutnosti kisika. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost i kvalitetu fermentacije 124 uzoraka kukuruznih silaža s 20 farmi muznih krava koji su analizirani NIR spektroskopijomu laboratoriju pokušališta Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo na Medvednici obzirom na slijedeće kemijske parametre: suha tvar(ST), kiselost (pH vrijednost), metabolička energija (ME), organska tvar (OT), probavljivost OT u ST (D – vrijednost), škrob, sirovi proteini (SP) i neutralna detergent vlaknina (NDV). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka kukuruznihsilaža (379, 13 g ST kg-1 svježeg uzorka), visoku D-vrijednost (74, 06 %), poželjan sadržaj ME (11, 53 MJ kg-1 ST) i škroba (349, 46 g kg-1 ST). Obzirom na vrijednosti kemijskih parametara, analizirani uzorci kukuruznih silaža (n=124) ukazuju na visoku hranjivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božić, Lucija
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Božić, L. (2017) 'Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, NIR spetroskopija, hranjivost kukuruzne sila\v{z}e}, title = {Hranidbena vrijednost kukuruzne sila\v{z}e}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, NIR spetroskopija, hranjivost kukuruzne sila\v{z}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value}, title = {The nutritive value of corn silage}, keyword = {maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font