Pregled bibliografske jedinice broj: 894414
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže
(The nutritive value of corn silage)
Autori
Božić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
kukuruzna silaža, NIR spetroskopija, hranjivost kukuruzne silaže
(maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value)
Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza predstavlja najvažniju silažnu kulturu koja se koristi kao glavno voluminozno krmivo u hranidbi visokomliječnih krava. Siliranje je način konzerviranja biljaka i njihovih nusproizvoda vlažnim putem. Postiže se fermentacijom pomoću mikroorganizama bez prisutnosti kisika. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost i kvalitetu fermentacije 124 uzoraka kukuruznih silaža s 20 farmi muznih krava koji su analizirani NIR spektroskopijomu laboratoriju pokušališta Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo na Medvednici obzirom na slijedeće kemijske parametre: suha tvar(ST), kiselost (pH vrijednost), metabolička energija (ME), organska tvar (OT), probavljivost OT u ST (D – vrijednost), škrob, sirovi proteini (SP) i neutralna detergent vlaknina (NDV). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka kukuruznihsilaža (379, 13 g ST kg-1 svježeg uzorka), visoku D-vrijednost (74, 06 %), poželjan sadržaj ME (11, 53 MJ kg-1 ST) i škroba (349, 46 g kg-1 ST). Obzirom na vrijednosti kemijskih parametara, analizirani uzorci kukuruznih silaža (n=124) ukazuju na visoku hranjivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)