Pregled bibliografske jedinice broj: 894203
Alelopatski utjecaj poljskog maka (Papaver rhoeas L.) na salatu
Alelopatski utjecaj poljskog maka (Papaver rhoeas L.) na salatu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 894203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj poljskog maka (Papaver rhoeas L.) na salatu
(Allelopathic effect of field poppy (Papaver rhoeas L.) on lettuce)
Autori
Dasović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; poljski mak (Papaver rhoeas L.) ; vodeni ekstrakti ; biljni dijelovi ; klijavost
(allelopathy ; field poppy (Papaver rhoeas L.) ; water extracts ; plant parts ; germination)
Sažetak
U pokusu je istražen alelopatski utjecaj poljskog maka (Papaver rhoeas L.) na klijavost i rast klijanaca salate. Utjecaj vodenih ekstrakata od suhe mase stabljike i lista poljskog maka u koncentraciji od 5% proučen je u Petrijevim zdjelicama. Rezultati su pokazali da su vodeni ekstrakti od stabljike i lista značajno inhibitorno djelovali na klijavost i rast klijanaca salate. Klijavost sjemena smanjena je u tretmanu s ekstraktom stabljike za 14, 9%, a u tretmanu s ekstraktom lista za 50, 9%. Duljina klijanaca i njihova svježa masa značajno su smanjeni, posebice duljina korijena i to u oba tretmana za više od 85%. Ekstrakti lista poljskog maka pokazali su veći inhibitorni utjecaj u odnosu na ekstrakte stabljike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)