Pregled bibliografske jedinice broj: 894173
Učinak selekcije na otpornost na priježetveno proklijavanje u ranim razdvajajućim generacijama pšenice
Učinak selekcije na otpornost na priježetveno proklijavanje u ranim razdvajajućim generacijama pšenice, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak selekcije na otpornost na priježetveno proklijavanje u ranim razdvajajućim generacijama pšenice
(The effect of selection for pre-harvest sprouting resistance in early segregating generations in wheat)
Autori
Đuretec, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Neposredni voditelj
Lovrić, Ana
Ključne riječi
pšenica, dormantnost zrna, oplemenjivanje
(wheat, grain dormancy, breeding)
Sažetak
Dormantnost zrna pšenice je glavna komponenta otpornosti na priježetveno proklijavanje, koja osigurava stabilnost pekarske kakvoće zrna u vlažnim uvjetima tijekom žetve. U ovom istraživanju je procijenjen učinak selekcije na povećanu dormantnost zrna, provedene u F3 generaciji nakon križanja nedormantnog (linija brkulja) i dormantnog (linija golica) roditelja, na dormantnost zrna dobivenih F7 potomstva. Za procjenu dormantnosti zrna korišten je test klijavosti s ovršenim zrnima. Rezultati su pokazali da je selekcija dovela do signifikantnog povećanja razine dormantnosti i kod golica i kod brkulja, pri čemu je pri čemu je učinak selekcije bio znatno veći kod golica nego kod brkulja. U skupini golica opaženo je pozitivno transgresivno razdvajanje rezultirajući s nekoliko F7 linija s razinom dormantnosti većom od dormantnog roditelja. Selekcija na povećanu dormantnost zrna dovela je do signifikantnog smanjenja visine biljke i kasnijeg klasanja kod F7 potomstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb